Jak nie marnować jedzenia? Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa.

To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Żywność to nie tylko to, co konsumujemy. To również jej produkcja, transport, emisja CO2, zużycie energii i wody, czy generowanie ton odpadów. Innymi słowy – wyrzucanie energii to marnowanie cennych globalnych zasobów, służących wszystkim mieszkańcom planety.

Zastanawiałaś się nad tym jak często żywność marnuje się w Twoim domu?

Nie czekaj dłużej, zmień tę tendencję, zacznij od siebie, gospodaruj ekonomicznie i ekologicznie żywnością w Twojej lodówce i spiżarni.

OTO 6 SPOSOBÓW JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA!

 

1/ ZASADA 3xP – PLANUJ, PRZELICZAJ I PRZYRZĄDZAJ Z GŁOWĄ

Nie kupuj zbyt wiele. Planuj mądrze, a zwróci Ci się z nawiązką. Zaplanuj czas na rozsądną listę zakupów. Usiądź z kartką i długopisem i zaplanuj tygodniowe menu. Możesz przygotować arkusz w komputerze w formie listy zakupowej. Kontroluj na bieżąco stan spiżarni. Nie kupuj na zapas. Dzięki zaplanowanemu jadłospisowi będziesz wraz z rodziną jadła urozmaicone posiłki, a przede wszystkim dopasujesz ilość produktów do tygodniowego spożycia.

2/ SPRYTNE PRZECHOWYWANIE TO NIEMARNOWANIE

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie żywności. Każdy produkt powinien być oddzielnie zapakowany w odpowiedni sposób. Zwróć uwagę na temperaturę, miejsce oraz sposób przechowywania, a znacznie wydłużysz przydatność produktu do spożycia.

3/ ZACZNIJ OD LODÓWKI!

W lodówce Niemarnującej Pani Domu wszystko ma swoje miejsce

// na górnej półce – gotowe produkty i zupy

// środkowa półka – produkty, które szybką się psują i mają krótką datę przydatności np. nabiał, sałatki

// dolna półka – te, które potrzebują najniższej temperatury np. mięso, ryby

// półki na drzwiach – mleko, soki w kartonie, musztarda, gdyż potrzebują nieco wyższej temperatury

// zamrażarka – produkty, które wymagają mrożenia

4/ POJEMNIKI DO PRZECHOWYWANIA

// Trzymaj oddzielnie mięso surowe i pieczone

// Wędliny i sery przechowuj w szklanych lub plastikowych pojemnikach

// Ryby powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, możesz skropić je sokiem z cytryny

// Gotowe potrawy trzymaj w szczelnie zamkniętych pojemnikach np. słoikach

// Warzywa i owoce przechowuj w otwartych pojemnikach lub w ręczniku papierowym

5/ SUCHE PRODUKTY TRZYMAJ W SZAFKACH

// Mąki, kasze, płatki przechowuj w oddzielnych pojemnikach w suchym i ciemnym miejscu. Przeźroczyste opakowania pozwolą z łatwością ocenić pozostałą w nich ilość produktu oraz ich zawartość

// Chleb trzymaj w przewiewnym zamknięciu

// Kawę i herbatę przechowuj w puszkach lub szklanych pojemnikach, szczelnie zamkniętych

// Przyprawy najlepiej przechować w słoikach, w ciemnym, suchym miejscu

6/ NIE WYRZUCAJ!

Zanim wyrzucisz – pomyśl. Przygotuj obiad do pracy na następny dzień, pomyśl jakie danie możesz zrobić z reszty, zamroź. Bardzo dojrzałe banany możesz wykorzystać do koktajlu, lub ciasta, a natkę pietruszki do pesto.

Mat.pras: Bank Żywności pod mecenatem IKEA

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ