DYNIA – warzywo czy owoc? Spierają się o to nie od dziś. Dostępna sezonowo uśmiecha się do nas radośnie na targowiskach. Duże, mniejsze, dostępne w wielu odmianach mogą stać się bazą do kulinarnych wariacji na temat dyni.

W wersji na słodko, na słono, wybieraj to, co najbardziej lubisz. A jeszcze lepiej nie poprzestań na jednej opcji. Niech ogarnie Cię dyniowy zawrót głowy. Jedz, smakuj, testuj, żeby nasycić się nią na długie miesiące.

Dynia to nie tylko pyszny, ale bardzo wartościowy produkt na talerzach naszych i dzieci. Im miąższ ciemniejszy, tym więcej w niej witamin takich jak PP, A, B1, B2 czy też C. Dynia bogata jest także w składniki mineralne jak żelazo, fosfor, wapń czy potas. Posiada też wartościowy beta-karoten, czemu zawdzięcza swój piękny kolor. Dynia bogata jest także w białko. Dla miłośniczek zdrowego odżywiania i trzymania wagi cenną informacją jest to, że dynia nie tuczy, bo jest niskokaloryczna. Co więcej, rewelacyjnie wpływa na przemianę materii. Sprawdza się również jako środek przeciw nudnościom, co zainteresuje kobiety w ciąży. Jest bardzo zdrowym warzywem i warto wzbogacać o nią talerz nie tylko dzieci, ale i dorosłych.

WAŻNE! Dynia sprawdza się również w przecierach dla maluszków.

Nie pozbywaj się pestek dyń, wysusz i jedz na zdrowie. Zawierają cenne oleje i tłuszcze nienasycone. Pestki dyni są rewelacyjnie, zwłaszcza dla mężczyzn. Tobie pomogą w kuracjach paznokci i w problemach skórnych, a na dodatek są afrodyzjakiem. Ale przejdźmy do konkretnych przepisów!

Wybrałyśmy dla Ciebie dwa bliskie naszym smakom przepisy. Jeden rozgrzeje Cię w jesienny dzień, drugi będzie wspomnieniem sezonu dyni podczas zimowego i rodzinnego obiadu.


DYNIOWA LATTE

SKŁADNIKI

/ na 1 porcję/

1 szklanka czarnej kawy

pół szklanki dyni

1/2 szklanki mleka

1/4 szklani wody

dynia

przyprawa do piernika / lub 6 goździków, 1 m.ł. cynamonu/


PRZYGOTOWANIE

Pokrój dynię w kostkę, włóż do małego garnka i podgrzej z wodą, do gotującej się dyni dodaj cynamon i goździki. Gotuj wszystko na małym ogniu aż dynia zmięknie. Następnie odcedź, zblenduj dynie na mus. Przygotuj kawę, spień mleko. Do buteleczki lub szklanki nałóż mus z dyni, nalej kawę, a na koniec dolej mleka z pianą. Posyp kawę pudrem z cynamonu lub jeśli wolisz kakao i gotowe! Posłodź według uznania jeśli potrzebujesz.


DYNIA NA SŁODKO

/ dodatek do mięs i dań /

dyniaSKŁADNIKI

1 kg dyni

6 goździków

laska cynamonu

1/2 kg cukru

1/2 szklanki octu

1 1/2 szklanka wody


PRZYGOTOWANIE

Dynię obrać, pokroić. Rozpuścić cukier w wodzie, a następnie zagotować w wodzie cynamon oraz goździki. Do wrzącego syropu wrzuć kawałki dyni i gotuj ok 4-5 minut. Następnie przełóż na sitko. W naczyniu wymieszaj ocet z wodą i dodaj do syropu, a następnie odstaw do ostudzenia. Przekładaj dynie do słoików i zalej zalewą octowo-syropową. Zamknij słoiki, a potem ciesz się smakiem!

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ