Sezon dyniowy w pełni. Na straganach dynie małe i duże, muszkatołowa i piżmowa, hokkaido i makaronowa. Gdzie nie pójdziemy, zawsze je znajdziemy. Za co kochamy dynię? Oczywiście za jej wszechstronność i wielowymiarowość w kuchni, ale również za bogactwo witamin jakie w sobie skrywa.

My – Kobiety, kochamy ją za niskokaloryczność i pomoc w odchudzaniu. Dynia bowiem, zawiera jedynie 26 kcal na 100g! Co możemy wyczarować z dyni? Zupę, ciasto, muffinki, placki, puree, sok czy smoothie. Możemy dodać ją do risotto czy curry, ale doskonale smakuje również sama, upieczona w chrupiącej panierce. A dzisiaj proponujemy Wam śniadaniowe, dla dzieci i dla dorosłych, pyszne pankejki! Spróbujcie sami tego jesiennego, wyjątkowego śniadania!


PANCAKES  Z DYNI

Składniki:

4 łyżki purre z dyni

2 jajka

1/3 szklanki mleka ryżowego

3 łyżki miękkiego masła klarowanego

1,5 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do piecznie

1 szklanka mąki


Przygotowanie:

dyniowe pancakes

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia umieszczamy w jednej misce. W drugiej roztrzepujemy jajka, dodajemy resztę składników i dokładnie ze sobą łączymy. Do mokrych składników stopniowo wrzucamy mieszankę z mąki i  mieszamy do otrzymania jednolitego ciasta. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka lub dosypujemy mąkę. Pankejki smażymy na suchej patelni lub na odrobinie masła klarowaneg.  Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na jednego placuszka. Gdy na pankejku pojawiają się delikatnie bąbelki, to znak, że należy je przewrócić na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwile  w drugiej strony.  Podajemy z syropem klonowym.

Tekst/zdjęcia: Ewelina Szkutnik/Zabawa w gotowanie

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ