„Bo na Święta Wielkanocne jajka muszą być…”

słyszę od kilku dni wyśpiewywane przez moje dziewczynki. Co prawda dalsza część piosenki mówi o pisankach, ale przecież jajka pod każdą postacią sprawdzą się na świątecznym stole.

Dziś mam dla Was propozycję na nietypową wersję śniadaniową, w której jajko gra główną rolę.

Może skusicie się na małą odmianę i dacie się namówić na przełamanie tradycji ?

 

JAJKA MUFFINKI

 

Składniki (na 6 sztuk)

6 kromek chleba

6 suszonych pomidorów

Kilka listków szpinaku

6 jajek

Dodatki: Rukola, kiełki

 

DSC_2179

Przygotowanie

Formę na muffinki posmarować oliwą. Z kromek chleba wyciąć koła na rozmiar foremek, układać na dnie. Liście szpinaku rozłożyć wkoło, po ściankach. Na chlebie położyć pomidora, wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec ok.15 minut. Podawać na rukoli, z dodatkiem kiełków. Smacznego!

Tekst / Zdjęcia : Ewelina Szkutnik

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ