Stale rosnąca ilość miłośników Kanelbullar sprawiła, że już od kilku lat 4 października na całym świecie obchodzony jest Dzień Cynamonowej Bułeczki.

 

Spore ilości kawy, odrobina słodkich wypieków i błogie „nicnierobienie” – to coś, co dla mieszkańców środkowej części Półwyspu Skandynawskiego stanowi kwintesencję udanego dnia. Tradycja, która pozwala zatrzymać się i pomyśleć, a przede wszystkim – czerpać z codzienności jeszcze większą przyjemność.

Przerwa na kawę nie może odbyć się bez wypieków, zarówno słonych, jak i słodkich. Wśród nich przodują bułeczki cynamonowe, tzw. Kanelbullar. Można ich spróbować
w większości krajów skandynawskich oraz w Ameryce Północnej (pod nazwą „cinnamon rolls”), jednak za ich ojczyznę uważa się Szwecję. Ich popularność wynika z doskonałej kompozycji drożdżowego ciasta, dużej ilości cynamonu i solidnej porcji lukru. Gotowe bułeczki są niesamowicie pachnące i aromatyczne, co sprawia, że trudno się oprzeć, by nie sięgnąć po kolejną. Z filiżanką aromatycznej kawy tworzą kompozycję idealną, która rozpromieni nawet najbardziej pochmurny dzień.

Czytając nabrałaś ochoty na taką słodką przekąskę? Poniżej znajdziesz prosty przepis na ich przygotowanie.


KANELBULLAR

Słodkie bułeczki cynamonowe

/ Przepis na 20 sztuk /

 

SKŁADNIKI

CIASTO:

  • 0,6 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 100 g masła
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 100g cukru
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 jajko

NADZIENIE:

  • 1/2 kostki (100 g) masła
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

SZKLIWO :

  • 1 jajko
  • cukier perlisty do posypania

 

PRZYGOTOWANIE

1. Drożdże rozpuść w misce z cukrem. W garnku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie może być gorące).

2. Mąkę wymieszaj z kardamonem. Do rozpuszczonych drożdży
z cukrem dolej lekko ciepłe mleko z masłem i dodaj jajko. Następnie wszystko dobrze wymieszaj.

3. Do wymieszanego płynu dodaj powoli mąkę z kardamonem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy; na sam koniec pozostaw je, aby się nieco napowietrzyło. Dokładnie wyrób ciasto przez 10-15 minut (możesz użyć robota kuchennego). Wyrobioną masę odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce.

4. Kiedy podwoi ona swoją objętość, wyłóż ją na stół oprószony mąką i rozwałkuj na grubość 1 cm o kształcie prostokąta. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie. Rozetrzyj masło z cukrem i cynamonem na jednolitą, gładką masę. Rozwałkowane ciasto posmaruj nadzieniem, zwiń je w rulon i pokrój na kawałki o grubości ok. 1-2 cm.

5. Pozostaw na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmaruj je jajkiem i posyp cukrem perlistym.

6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i piecze do zrumienienia ok. 5-6 min.


 

Mat.pras. IKEA

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ