Karnawał to czas na wspaniałą zabawę, czas domówek i spotkań w gronie przyjaciół. Warto zadbać nie tylko o dobrą, skoczną muzykę, ale i pyszne przekąski, które doskonale umilą wieczór.

Chcecie zaskoczyć znajomych i przyrządzić coś nowego? Szukacie pomysłów na szybkie i efektowne propozycje?

Oto jedna z nich – ciastka na wytrwanie, podane w towarzystwie pesto ze świeżego szpinaku, rolady koziej i pomidorków koktajlowych! Wypróbujcie koniecznie na najbliżej karnawałowej imprezce!
DSC_8522

Na ciastka:

2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej

2 łyżki zimnego mleka

1 łyżka masła klarowanego

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki suszonej bazylii

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość 2-3mm i wycinaj ciasteczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut i temperaturze 190 stopni.

Na pesto:

250 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

3-5 łyżek oliwy z oliwek

½ szklanki słonecznika

Sól, pieprz

Słonecznik podpraż na suchej patelni. Szpinak umyj i umieść w blenderze. Dodaj resztę składników i zmiksuj na pesto.

Dodatkowo: 1 roladka kozia, kilka pomidorków koktajlowych

DSC_8518

Podanie:

Na ciastko układamy pesto szpiankowe, na nim plater kolady koziej i pół pomidorka koktajlowego. Całość obsypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ