ULTRAMARYNATY / MARYNOWANE GRUSZKI

W tym ociekającym nowoczesnością świecie zróbmy marynaty w ultranowoczesny sposób. Wyjdźmy z ciemnej spiżarni i zaskoczmy siebie odkryciem nowych połączeń smakowych. Domowe ultraprzetwory czas zacząć!

***

Marynowane gruszki

MARYNOWANE GRUSZKI

Składniki:

2½ kg niedojrzałych, twardych gruszek

¾ szklanki octu spirytusowego 10%

1½ szklanki wody

1 czubata łyżka cukru

1 łyżeczka goździków

Wykonanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i goździkami. Do wrzącej marynaty wrzucamy gruszki i gotujemy całość na średnim ogniu przez 5 minut. Gorące gruszki wkładamy do słoików, zalewamy zalewą, szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ