ULTRAMARYNATY / NÓŻKI W MARYNACIE PIECZONE Z GRUSZKAMI

W tym ociekającym nowoczesnością świecie zróbmy marynaty w ultranowoczesny sposób. Wyjdźmy z ciemnej spiżarni i zaskoczmy siebie odkryciem nowych połączeń smakowych. Domowe ultraprzetwory czas zacząć!

***Marynowany kurczak

NÓŻKI W MARYNACIE PIECZONE Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI

Składniki:

1 kg nóżek z kurczaka

4 ząbki czosnku

3 łyżki musztardy dijon

3 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

½ szklanki orzechów włoskich

5 marynowanych gruszek

sól

pieprz

Wykonanie:

Dokładnie mieszamy przeciśnięty czosnek, musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Polewamy marynatą mięso, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i równomiernie układamy na nim pokrojone gruszki i orzechy. Wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 190°C przez ok. 60-70 minut (do zarumienienia skórki).


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ