POCZUJ MIĘTĘ! / DWA MIĘTOWE PRZEPISY

MIĘTOWY PUDDING CHIA Z KAKAO

Szybki i prosty w wykonaniu pudding chia sprawi, że dzień będzie pełen energii i zatrzyma Cię na moment w świecie lekkości smaku.

Dwa miętowe przepisy

Składniki:

2 małe jogurty naturalne

2 łyżeczki cukru pudru

6 gałązek mięty,

400 ml mleczka kokosowego

6 łyżek nasion chia, 2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka naturalnego kakao

zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wykonanie:

Gałązki mięty wkładamy do miski i zalewamy jogurtem naturalnym.Przykrywamy całość folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia zalewamy nasiona chia mleczkiem kokosowym, dodajemy cukier trzcinowy i kakao, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie wyciągamy miętę z jogurtu, dodajemy cukier puder i mieszamy. Możemy dodać kilka kropel barwnika. Do pucharków wkładamy najpierw masę z kakao, a potem masę jogurtową. Całość chłodzimy w lodówce, dekorujemy startą czekoladą i listkami mięty.


SAŁATKA Z SOCZEWICĄ, BURAKIEM I KOKOSEM

Poczuj aromat tej zdrowej i sycącej sałatki. Odkryj połączenie buraka z miętą.  Poznaj kokosowy związek z soczewicą. Te składniki naprawdę się lubią!

Dwa miętowe przepisy

Składniki:

½ szklanki zielonej soczewicy

2 niewielkie buraki

4 łyżki szczypiorku

2 łyżki natki pietruszki

3 łyżki wiórków kokosowych

listki mięty

sól, pieprz

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane i wystudzone buraki kroimy w plasterki. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość wrzucamy do miski, mieszamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na koniec dodajemy listki mięty.


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ