Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie Copyright© Mango Editions, Paris 2015 Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Potrawy bezglutenowe to obecnie jedno z najpopularniejszych propozycji kulinarnych stylu fit. Warto po nie sięgnąć aby poczuć się lekko i zdrowo. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów nie tylko dla osób nietolerujących glutenu. Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów.


Greckie placki z ciecierzycy

70_f
Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Czas przygotowania: 30 minut • Czas chłodzenia: 30 minut • Czas pieczenia: 20 minut

SKŁADNIKI:

Ciasto:

130 g białej mąki ryżowej

50 g mąki z ciecierzycy

1 jajko

1 łyżka bardzo zimnej wody

1 łyżka suszonego tymianku

½ łyżeczki pieprzu z Espelette (ewentualnie kajeńskiego)

90 g masła

szczypta soli

Nadzienie:

250 g fety

200 g miąższu grillowanej, papryki

100 g młodych liści sałaty

100 g drylowanych czarnych oliwek dobrej jakości

6 gałązek tymianku

1 żółtko do glazurowania

1 łyżka płynnego miodu

2 łyżki oliwy + trochę do smarowania

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciasta. W głębokim talerzu umieszczamy oba rodzaje mąki, sól, tymianek, pieprz i masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Łączymy z jajkiem. Dodajemy bardzo zimną wodę i mieszamy. Formujemy kulę, którą następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokim talerzu rozgniatamy fetę widelcem. Dodajemy oliwki, posiekaną paprykę, miód, liście tymianku i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Kładziemy ciasto na blat posypany mąką. Formujemy z niego 4 duże koła, które przekładamy następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy nadzienie na środek, zamykamy je w środku, a następnie rozgniatamy brzegi placków widelcem. Rozrabiamy żółtko z jedną łyżką wody, a następnie pędzlujemy placki. Wstawiamy przygotowaną blachę z plackami do piekarnika na 20 minut, żeby się zrumieniły. Podajemy z młodymi liśćmi sałaty skropionymi odrobiną oliwy.


Ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i solą morską

102_fTytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier
Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Czas przygotowania: 15 minut • Czas chłodzenia: 12 godzin • Czas pieczenia: 20 minut

SKŁADNIKI:

Na około 25 ciasteczek

100 g mąki ryżowej

80 g mąki gryczanej

50 g mąki kokosowej

80 g draży czekoladowych albo

gorzkiej czekolady podzielonej

na kawałki

30 g grubo zmielonych orzechów

laskowych

1½ jajka (75 g)

150 g masła

80 g drobnego białego cukru

120 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu

waniliowego

sól morska

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojone na kawałki masło i oba rodzaje cukru umieszczamy w misce robota kuchennego. Miksujemy około 5 minut do uzyskania kremowej masy. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Łączymy z mąką. Wrzucamy kawałki czekolady i mielone orzechy laskowe, mieszamy delikatnie i formujemy kulę. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formujemy z ciasta kulki o wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy je delikatnie ząbkami widelca i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Czekamy, aż ostygną, i czym prędzej zjadamy.


Serowe ptysie ze szczypiorkiem

Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie Copyright© Mango Editions, Paris 2015 Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier
Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Czas przygotowania: 25 minut • Czas pieczenia: 40 minut

SKŁADNIKI:

25 g mąki ryżowej

25 g mąki ziemniaczanej

20 g skrobi kukurydzianej

½ łyżeczki Mix’Gom (ewentualnie zmielonej łuski babki jajowatej)

100 g sera beaufort (albo innego twardego żółtego sera z rodziny gruyère)

10 drobno posiekanych źdźbeł szczypiorku

2 duże jajka (125 g)

80 ml mleka

50 ml wody

55 g masła

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C (z włączonym termoobiegiem). Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i łączymy z mąką, skrobią oraz Mix’Gom. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ponownie stawiamy garnek na wolnym ogniu i podgrzewamy 5 minut, nieustannie mieszając (aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia). Przekładamy ciasto do miski i studzimy kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy dokładnie za każdym razem. Na koniec łączymy masę ze startym serem i szczypiorkiem. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 8 mm i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, żeby otrzymać ptysie o średnicy około 4 cm. Wyłączamy piekarnik i wstawiamy do niego przygotowaną blachę. Po upływie 20 minut rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i pieczemy ptysie kolejne 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika, żeby uwolnić wilgoć (ptysie muszą być rumiane i zbite). Zostawiamy do wystygnięcia na kratce.


Więcej aromatycznych przepisów znajdziecie w książce ” Moja kuchnia bez glutenu” 

kuchnia bez glutenu
Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ