To już końcówka lata, czas na finisz letnich przetworów. Zatem wykorzystaj jak najlepiej czas, marynuj co się da, aby potem jesienią delektować się smakiem i wspominać sierpniowe, ciepłe dni. 

***

Przepis na podpłomykiPODPŁOMYKI Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na podpłomyki:

2 szklanki mąki

½ szklanki gorącej wody

½ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

marynowana papryka

szpinak baby

ser pleśniowy złocisty

pistacje

crème fraîche

Wykonanie:

Podpłomyki: Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie, tak żeby uzyskać plastyczne ciasto. Dzielimy na kawałki i każdy kawałek dokładnie rozwałkowujemy. Otrzymane placuszki smażymy na rozgrzanej i suchej patelni bez dodatku tłuszczu, tak by powstały charakterystyczne pęcherzyki.

Złożenie: Na ciepłe podpłomyki kładziemy kilka liści szpinaku, pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę. Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami i delikatnie polewamy crème fraîche, którą możemy wykonać sami odpowiednio wcześniej. Wystarczy, że wymieszamy w słoiku 200 ml śmietanki 30% z 2 łyżkami maślanki i zostawimy zakręcony słoik w ciepłym miejscu na minimum 24 godziny, by całość zgęstniała. Po tym czasie wkładamy słoik do lodówki, przynajmniej na noc.

Podpłomyki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, złożone na pół z nadzieniem w środku.


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.