PORA NA LUNCH! / DWA SMACZNE PRZEPISY

FALAFEL Z JOGURTEM, BAKŁAŻANEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY CZERWONEJ

Najlepsze falafele, jakie w życiu jadłyśmy, to te w restauracji L’As du Fallafel przy ulicy Rosiers w Paryżu. Poniższy przepis to hołd dla nich. Ważne, żeby danie ostrożnie zapakować i odpowiednio podać w pracy. Wszystko możesz przygotować wieczorem, ale pamiętaj, że sos należy schować do lodówki.

Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut

Liczba porcji: 1 duża

Przepis na lunch

SKŁADNIKI:

1 bakłażan

2 łyżki oliwy z oliwek

6 gotowych falafeli

⅛ czerwonej kapusty

3-centymetrowy kawałek ogórka

1 czerwonej cebuli

4–5 pomidorków koktajlowych przekrojonych

na pół

1 chlebek pita lub 1 podpłomyk

sól

świeżo zmielony pieprz czarny

Sos jogurtowy

4 łyżki jogurtu naturalnego

sok z 1 limonki

sól

świeżo zmielony pieprz czarny

1 łyżka świeżo posiekanego zioła (do wyboru)

Wieczorem: Rozgrzej piekarnik do 190°C (gazowy ustaw na poziom 5). Pokrój bakłażan w 3-centymetrowe kawałki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz 35 minut lub do momentu, gdy bakłażan stanie się złocisty i gąbczasty. 10 minut przed końcem pieczenia wstaw falafele do piekarnika. Kiedy minie czas pieczenia, wyjmij bakłażan i falafele, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia.

Rano: Poszatkuj kapustę – im cieniej, tym lepiej. Ogórek pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Do pojemnika włóż cebulę, ogórek, pomidorki koktajlowe, ostudzone falafele i bakłażan. Żeby przygotować sos, wymieszaj wszystkie jego składniki w małym słoiczku po dżemie lub małym pojemniku. Opiecz w tosterze chlebek pita lub podpłomyk i zawiń w folię aluminiową lub zapakuj oddzielnie do papierowej torebki. Danie można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka godzin.

Pora lunchu: Otwórz chlebek pita lub połóż podpłomyk. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki, zanim nadziejesz nimi pitę. Całość skrop sosem jogurtowym i sosem chili, jeśli masz taki w pracy.


KANAPKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, POMIDOREM, MOZZARELLĄ I PESTO

Ta klasyczna włoska kanapka jest tak dobra, że bez problemu można zjeść dwie.Tak zrobił kiedyś nasz znajomy, po kryjomu pożerając cały nasz lunch. Czy miał dość? Nic z tych rzeczy.

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 1 kanapka

 

Przepis na lunch

SKŁADNIKI:

1/2 dużej ciabatty lub 1 mała (kup takie, które

nadają się do zamrażania, zamroź od razu

i wykorzystaj w ciągu miesiąca)

1 bardzo duża łyżka pesto

3 plasterki szynki parmeńskiej

1/2 kuli mozzarelli pokrojonej na plastry

1/2 grubo pokrojonego pomidora

oliwa z oliwek

szczypta soli

garść liści bazylii

Jeśli używasz mrożonej ciabatty, rozgrzej piekarnik do 180°C (gazowy ustaw na poziom 4). Piecz ją 10 minut i, wyjmij z piekarnika i odłóż, żeby ostygła. Jeśli używasz dużej ciabatty, przekrój ją na pół w poprzek, a następnie znów na pół wzdłuż, ale nie przekrawaj do końca. Spód posmaruj pesto i wyłóż plasterkami szynki parmeńskiej, mozzarelli i pomidora. Pomidory posyp solą i skrop oliwą z oliwek. Ciasno zawiń w folię aluminiową lub papier i obwiąż sznurkiem.

Pora lunchu: Odwiń kanapkę i zjedz ją, zanim ktoś spróbuje ci ją ukraść.


Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki: Pora na lunch. Przepisy na małe dania idealne do zabrania

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ