Wielki krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Ich zapach już czuć w powietrzu. Pomarańcze z goździkami roznoszą piękny aromat, świerkowe gałązki i piękne wieńce pachną niepowtarzalnie i wyjątkowo właśnie o tej porze roku, a zapach pierników, pierniczków i innych korzennych wypieków sprawia, że Magia tych Świąt działa! W te Święta gasną wszelkie spory, ludzkie serca ogrzewają się mimo mrozu za oknami, a radość z obdarowywania jest większa niż zazwyczaj. Warto więc ze wspólnych, rodzinnych wypieków stworzyć piękne podarki dla bliskich, które na pewno zaskoczą i ucieszą! Dzielmy się więc tym co najlepsze w te Święta – zapachami i ciepłem w naszych sercach!


DSC_6841 DSC_6857

Składniki ( na ok. 70 sztuk):

300-350 g  mąki

2 łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

170 g masła klarowanego

2 łyżki przyprawy do piernika (lub własnej mieszanki cynamon, kardamon, imbir)

1 łyżeczka kakao

150 – 200 g cukru

3 łyżki miodu

1 jajko

1 żółtko

Przygotowanie:

Mąkę, sodę i sól łączymy w jednej misce. Masło rozpuszczamy, podgrzewamy, łączymy z przyprawą, kakao, cukrem i miodem.  Mieszamy do połączenia. Dodajemy jajka i łączymy masę z mąką. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Nie przejmujemy się jeśli jest trochę klejące. Wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc. Rozwałkowujemy ciasto na ok 0,5 mm posypując mąką. Wycinamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 6-8 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu dekorujemy.

DSC_6853

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

1 białko

Ewentualnie barwniki spożywcze w proszku

Białko roztrzepujemy razem z cukrem pudrem. Lukier ma wyjść dość gęsty, więc w razie potrzeby dosypujemy cukier puder. Jeśli chcemy dodać barwników rozkładamy lukier do miseczek i dosypujemy odrobinę barwnika. Wystarczy niewielka szczypta by zabarwić lukier. Dekorujemy najlepiej tutką zrobioną z papieru do pieczenia, woreczkiem z odciętą końcówką lub specjalnym rękawem. Tak pięknie udekorowane pierniki zapakujmy w celofan lub włóżmy do słoika razem z gałązką świerkową, orzechami, suszonymi owocami, ziarnami kawy i laskami cynamonu. Będzie to wspaniały, pachnący podarunek dla bliskich!

DSC_6860

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ