Tarta orkiszowa, łap przepis!

Jesień jeszcze dogadza nam ciepłymi promieniami słońca i pozwala cieszyć się lekkością własnego ciała. Jednak lada chwila, lada moment nadejdą zimne dni, mroźne wieczory, które będziemy spędzać pod kocem z gorącą herbatą w ręku i czymś słodkim pod ręką. Warto więc mieć coś zawsze w zanadrzu – polecamy więc tą orkiszową tarte z niewielką ilością cukru, a jednak słodką, z aromatem kawy, który sprawia, że smak ten pozostaje w naszych zmysłach na długo. Taki jest przepis na tarte orkiszową, to moje ulubione comfy food gdy jesteśmy w domu sami, lub gdy spodziewam się w domu gości. Uwielbiam chrupiące ciasto w połączeniu ze słodyczą i kruchością jabłek. Tarta orkiszowa moja ulubione nie tylko jesienią.

Tarta orkiszowa

1,5 szklanki mąki orkiszowej

0,5 szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby)

2 łyżki masła klarowanego

¼ szklanki mleka roślinnego

¼ szklanki mocnego naparu z kawy

2 łyżki cukru trzcinowego

5 słodkich gruszek

Przygotowanie tarty orkiszowej

Masło klarowane rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy. Wszystkie składniki na tartę zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną. Wkładamy do lodówki. Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki,  a te na cienkie plastry. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na większy rozmiar niż nasza forma, wykładamy na nią gruszki, przykrywamy boki ciastem. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

Przepis/Zdjęcia: Ewelina Szkutnik

Jeśli szukasz pysznych przepisów na dania dla całej rodziny, koniecznie zajrzyj do naszego działu SMAKI – KLIKNIJ TU.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.