Nasiona chia stają się coraz popularniejsze w Polsce. Wpisujemy się w modę jedzenia chia i przedstawiamy Wam propozycję ich wykorzystania. Chia inaczej szałwia hiszpańska ma świetne działanie prozdrowotne.

  • redukuje wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów     niekorzystnych dla układu krwionośnego
  • poprawia aktywność jelit
  • pomaga w usuwaniu zanieczyszczeń oraz toksyn z jelit
  • poprawia funkcjonowanie mózgu

Zawiera dużo kwasów omega 3, błonnik, wapń, magnez i antyoksydanty. Jako dietetyk uwielbiam dodawać ten produkt do jadłospisu właśnie z uwagi na bardzo dużą zawartość błonnika (aż 30g w 100g nasion! ) i kwasów omega 3.

Szczególnie wegetarianie i weganie powinni zadbać o obecność chia w codziennym jadłospisie. Zawartość wapnia w nasionach jest znacznie większa niż w nabiale uważanym często za najlepsze źródło wapnia. Nasiona chia nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej.

Jak można wykorzystać chia?

  • Przygotuj mleczny koktajl/pudding z owocami np. na bazie mleczka kokosowego
  • Zmiksuj nasiona z agarem, owocami, stewią i wodą – otrzymasz gęsty shake
  • Dodawaj do sałatek i zup
  • Miksuj z sokami lub koktajlami owocowymi
  • Dodawaj nasiona do owsianki, jogurtu, mesli

Nasiona mają twarde otoczki, dlatego jeśli chcecie użyć je na surowo np. jako dodatek do sałatki trzeba pomóc organizmowi je strawić. Można np. moczyć je w wodzie i pozostawić na noc – zwiększą wtedy również swoją objętość.

PUDDING CHI Z KARMELIZOANYM OWOCEM MANGO

DSC_1556

2 łyżki nasion chia

1 łyżka syropu z agawy

1 puszka mleka kokosowego

½ melona

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżka masła klarowanego

Nasiona, mleko i syrop wymieszać dokładnie, najlepiej trzepaczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie zamieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Melona kroimy w małą kostkę. Na suchej patelni podgrzewamy cukier, po chwili dodajemy masło i melona. Dokładnie mieszamy by owoce pokryły się cukrem, karmelizujemy jeszcze chwilę, a nie za długo by nie zaczął się rozpadać. Ściągamy z patelni i studzimy. Schłodzony pudding wyciągamy z lodówki, układamy na wierzchu karmelizowane kawałki melona, dekorujemy miętą. Smacznego!

Ewelina Szkutnik i Daria Rybicka

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ