Guacamole to tradycyjny, meksykański dip. Przyrządza się go bardzo szybko i łatwo, a efekt jest rewelacyjny. Jeśli szukacie pomysłu na idealną, imprezową przekąskę to trafiliście właściwie! Guacamole na pewno spełni wasze oczekiwania, a imprezowanie przy tym dipie z chipsami z tortilli będzie jeszcze lepsze! Zabawa przy świetnej muzyce i pysznym jedzeniu nie może się przecież nie udać! 

guacamole

Składniki na guacamole:

1 bardzo dojrzałe awokado

Pół pęczka świeżej kolendry

1 mała szalotka

1 ząbek czosnku

Sok z połowy cytryny

Sól, pieprz,

Szczypta chilli

Przygotowanie:

Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem. Kolendrę drobno siekamy, szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z rozgniecionym awokado. Doprawiamy do smaku.

CHIPSY Z TORTILLI

Składniki:

2 szklanki mąki

2 łyżki oleju

160 ml gorącej wody

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 5 minut. Odkładamy na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na osiem części i z każdej wałkujemy cienki placek. Smażymy na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony. Najlepiej odwrócić placek gdy na jego powierzchni pojawią się „bąble”. Tak usmażone tortille kroimy na trójkąty, wrzucamy je do miski i oblewamy 1 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 5 minut. Sprawdzamy by się nie spaliły! Mają być bardzo chrupiące. Podajemy w towarzystwie guacamole lub jako samodzielną przekąskę!

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

WIĘCEJ SMACZNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ NA MINTMAG.PL/SMAKI

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.