Co roku na Święta pojawiają się naszych stołach tradycyjne wypieki. Nie może zabraknąć makowca, sernika czy piernika. Może warto sięgnąć po coś nowego? Ciasto, które na pewno zaskoczy waszych gości i zrobi na nich wrażenie. Ciasto, które zasmakuje niejednemu, a mało kto uwierzy z czego jest przygotowane! Będzie to bowiem SWEET POTATOE CAKE – ciasto ze słodkich ZIEMNIAKÓW! Podany z pomarańczami, a spodzie pachnącym piernikami umili wasze Święta i zaspokoi głód waszych podniebień!

 

Składniki:

Spód:

1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej

2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

¼ szklanki mleka

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki cukru trzcinowego

1 żółtko

Nadzienie:

1 duży batat (ok.600-700g)

2 jajka

¼ szklanki mleka

½ szklanki cukru pudru trzcinowego

2 łyżki masła klarowanego (najlepiej rozpuszczone i lekko przestudzone)

Plater pomarańczy

DSC_7858 DSC_7885

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód ciasta umieścić w misce i zagnieść kruche ciasto, w razie potrzeby możemy dolać 2-3 łyżki zimnej wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Batata obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować na puree. Dodać jajka, mleko, cukier oraz masło. Zmiksować do połączenia się składników, ewentualnie dosłodzić. Ciasto wyjąć w lodówki i wyłożyć na formę wysmarowaną masłem lub olejem. Podziurkować widelcem. Wyłożyć nadzienie, a na nim pokrojony na 5 części plater pomarańczy. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40-50 minut.

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

 

 

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.