Co roku na Święta pojawiają się naszych stołach tradycyjne wypieki. Nie może zabraknąć makowca, sernika czy piernika. Może warto sięgnąć po coś nowego? Ciasto, które na pewno zaskoczy waszych gości i zrobi na nich wrażenie. Ciasto, które zasmakuje niejednemu, a mało kto uwierzy z czego jest przygotowane! Będzie to bowiem SWEET POTATOE CAKE – ciasto ze słodkich ZIEMNIAKÓW! Podany z pomarańczami, a spodzie pachnącym piernikami umili wasze Święta i zaspokoi głód waszych podniebień!
Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
¼ szklanki mleka
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 żółtko
Nadzienie:
1 duży batat (ok.600-700g)
2 jajka
¼ szklanki mleka
½ szklanki cukru pudru trzcinowego
2 łyżki masła klarowanego (najlepiej rozpuszczone i lekko przestudzone)
Plater pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta umieścić w misce i zagnieść kruche ciasto, w razie potrzeby możemy dolać 2-3 łyżki zimnej wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Batata obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować na puree. Dodać jajka, mleko, cukier oraz masło. Zmiksować do połączenia się składników, ewentualnie dosłodzić. Ciasto wyjąć w lodówki i wyłożyć na formę wysmarowaną masłem lub olejem. Podziurkować widelcem. Wyłożyć nadzienie, a na nim pokrojony na 5 części plater pomarańczy. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40-50 minut.
Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik
Witam, czy mogę prosić o podanie rozmiaru blaszki? Wydaje się mała. Pozdrawiam, Iza
Forma ma średnicę 21 cm 🙂 Pozdrawiam!