Co roku na Święta pojawiają się naszych stołach tradycyjne wypieki. Nie może zabraknąć makowca, sernika czy piernika. Może warto sięgnąć po coś nowego? Ciasto, które na pewno zaskoczy waszych gości i zrobi na nich wrażenie. Ciasto, które zasmakuje niejednemu, a mało kto uwierzy z czego jest przygotowane! Będzie to bowiem SWEET POTATOE CAKE – ciasto ze słodkich ZIEMNIAKÓW! Podany z pomarańczami, a spodzie pachnącym piernikami umili wasze Święta i zaspokoi głód waszych podniebień!

 

Składniki:

Spód:

1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej

2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

¼ szklanki mleka

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki cukru trzcinowego

1 żółtko

Nadzienie:

1 duży batat (ok.600-700g)

2 jajka

¼ szklanki mleka

½ szklanki cukru pudru trzcinowego

2 łyżki masła klarowanego (najlepiej rozpuszczone i lekko przestudzone)

Plater pomarańczy

DSC_7858 DSC_7885

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód ciasta umieścić w misce i zagnieść kruche ciasto, w razie potrzeby możemy dolać 2-3 łyżki zimnej wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Batata obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować na puree. Dodać jajka, mleko, cukier oraz masło. Zmiksować do połączenia się składników, ewentualnie dosłodzić. Ciasto wyjąć w lodówki i wyłożyć na formę wysmarowaną masłem lub olejem. Podziurkować widelcem. Wyłożyć nadzienie, a na nim pokrojony na 5 części plater pomarańczy. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40-50 minut.

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

 

 

Zapisz się na newsletter

No.13 Mint | gazeta online dla mamy już jest!

Magazyn MINT to poradnik dla mam o charakterze lifestylowym. MINT to nie tylko portal, który codziennie dostarcza porcji inspiracji dla mamy i dziecka. To także drukowany kwartalnik stworzony dla chwili relaksu. Poczuj miętę do MINT.

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.