Gofry – 3 przepisy w wersji na słono

Gofry kwintesencja lata. W miejscowościach wypoczynkowych serwowane są na każdym kroku – z bitą śmietaną, frużeliną, polewą owocową, czekoladową, karmelową, z owocami, posypką czekoladową, dżemem. Poznaj nasze wariacje na temat gofra tym razem w wersji wytrawnej.

SKLEP

Trudno nie zgodzić się, że gofry są przepyszne. Ciasto robi się z mleka, mąki, jajek, cukru. Ale najwięcej kalorii mają słodkie dodatki do gofrów – bita śmietana, polewa czy kolorowa posypka. Dzisiaj chcemy Ci udowodnić, że chrupiące gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie.
Łatwo i szybko gofry może przyrządzić właściwie każdy.

Sam bowiem przepis na gofry nie jest skomplikowany. Dziś zrobimy domowe gofry, które podamy na śniadanie, obiad i kolację.
Najważniejsza wskazówka dotycząca przyrządzania gofrów jest taka, że szybkość ich pieczenia oraz smak i chrupkość przede wszystkim zależy od jakości samej gofrownicy. Najlepsze są te o dużej mocy, minimum 1300 W, ciężkiej i solidnie wykonanej.

PRZEPIS PODSTAWOWY NA GOFRY

SKŁADNIKI

2 filety z piersi kurczaka

4 jajka na twardo

50 g. parmezanu

150 g. jogurtu naturalnego typu greckiego

3 łyżki oliwy truflowej

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 ząbek czosnku

3-4 gałązki tymianku

sałata, rukola

3 gofry z naszego przepisu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na mocnym ogniu aż szybko się zrumieni. Przekładamy do piekarnika, posypujemy listkami tymianku i pieczemy w 180ºC 15-20 min.
  2. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą francuską i oliwą truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gofry łamiemy lub kroimy na małe grzanki. Układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, odrobiną soli i pozostałym tymiankiem. Wkładamy do piekącego się kurczaka na 3 minuty przed końcem czasu pieczenia.
gofry na słono z jajecznicą

GOFRY Z PASTĄ JAJECZNĄ

AUTOR: Natalia Bogubowicz

4 PORCJE

SKŁADNIKI

4 ciepłe gofry z naszego przepisu

6 ugotowanych na twardo jajek

2 łyżeczki majonezu

1/2 małej czerwonej cebuli

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1/2 pęczka koperku

2 łyżki masła

1 pęczek rzodkiewek

3 łyżki siekanego szczypiorku

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy drobniutko posiekana cebulkę, koperek, majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  2. Rzodkiewki myjemy i osuszamy, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy na patelnię razem z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 3 minuty, pod koniec mieszamy z łyżką siekanego szczypiorku.
  3. Na gofry kładziemy pastę jajeczną a na niej smażone rzodkiewki. Posypujemy resztą szczypiorku.
gofry w wersji na słono jak burgery

GOFRO-BURGERY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM

AUTOR: Natalia Bogubowicz

8 PORCJI

SKŁADNIKI

8 ciepłych gofrów

400 g. filetu z łososia bez skóry

kilka liści sałaty

2 pomidory

2 łyżki majonezu

3 łyżki koperku

1/2 czerwonej cebuli

200 g. kanapkowego serka śmietankowego

1 łyżka oliwy z oliwek

sol, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Serek śmietankowy łączymy z majonezem i koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

  2. Łososia polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w 190ºC przez 15 minut.

  3. Na 4 gofrach rozkładamy sos z serka, liście sałaty, plastry cebuli i pomidora oraz podzielonego na kawałki łososia. Przykrywamy pozostałymi goframi.

gofry w wersji na słono jak burgery

SAŁATKA Z KURCZAKIEM Z GOFROWYMI GRZANKAMI

AUTOR: Natalia Bogubowicz

4 PORCJE

SKŁADNIKI

2 filety z piersi kurczaka

4 jajka na twardo

50 g. parmezanu

150 g. jogurtu naturalnego typu greckiego

3 łyżki oliwy truflowej

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 ząbek czosnku

3-4 gałązki tymianku

sałata, rukola

3 gofry z naszego przepisu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na mocnym ogniu aż szybko się zrumieni. Przekładamy do piekarnika, posypujemy listkami tymianku i pieczemy w 180ºC 15-20 min.
  2. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą francuską i oliwą truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gofry łamiemy lub kroimy na małe grzanki. Układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, odrobiną soli i pozostałym tymiankiem. Wkładamy do piekącego się kurczaka na 3 minuty przed końcem czasu pieczenia.
  4. Na talerzach układamy porwaną sałatę, rukolę, ćwiartki jajek, plastry pieczonych filetów. Polewamy sosem jogurtowym, posypujemy płatkami parmezanu oraz gofrowymi grzankami.

A jeśli masz ochotę na inne niestandardowe śniadania, koniecznie zajrzyj do naszych przepisów- KLIKNIJ TU JEŚLI MASZ OCHOTĘ NA SMAKOWITE ŚNIADANIE i TU JEŚLI LUBISZ BAJGLE W NOWEJ ODSŁONIE.

Autor / Zdjęcia: Natalia Bogubowicz

Dolnoślązaczka. Na co dzień kucharz, choć nie wyuczony. Pasjonatka fotografii kulinarnej, nowych smaków i ich unikalnych połączeń. Miłośniczka przyrody, zwolenniczka naturalności i subtelności. Autorka bloga – KLIKNIJ TU.

podobne artykuły

magazyn dla mam

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.