„Bo na Święta Wielkanocne jajka muszą być…”
słyszę od kilku dni wyśpiewywane przez moje dziewczynki. Co prawda dalsza część piosenki mówi o pisankach, ale przecież jajka pod każdą postacią sprawdzą się na świątecznym stole.
Dziś mam dla Was propozycję na nietypową wersję śniadaniową, w której jajko gra główną rolę.
Może skusicie się na małą odmianę i dacie się namówić na przełamanie tradycji ?
JAJKA MUFFINKI
Składniki (na 6 sztuk)
6 kromek chleba
6 suszonych pomidorów
Kilka listków szpinaku
6 jajek
Dodatki: Rukola, kiełki
Przygotowanie
Formę na muffinki posmarować oliwą. Z kromek chleba wyciąć koła na rozmiar foremek, układać na dnie. Liście szpinaku rozłożyć wkoło, po ściankach. Na chlebie położyć pomidora, wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec ok.15 minut. Podawać na rukoli, z dodatkiem kiełków. Smacznego!
Tekst / Zdjęcia : Ewelina Szkutnik