Zgodzicie się, że Święta po pierwsze pięknie pachną, a po drugie nieziemsko smakują? Każdy z Nas ma swoje Świąteczne smaki, swoje zapachy, swoje tradycje i z niecierpliwością wyczekujemy tego Magicznego Czasu.

Mak to jeden z takich smaków. Kutia, seromakowiec czy zawijaniec z makiem to słodkości okraszone największą tradycją. Dzisiaj proponujemy Wam małą wariację makową – tartę makową z bezą. Wygląda pięknie i bez wątpienia zaskoczy Waszych gości!

 

Składniki:

Na spód:

1 szklanka mąki orkiszowej

2 łyżki masła klarowanego

¼ – 1/3 szklanki mleka migdałowego

2 łyżki cukru

1 łyżka kakao

1 żółtko

Na masę:

800 g masy makowej

Garść orzechów

3 łyżki kaszy manny

1 żółtko

 

Na bezę:

3 białka

180 g drobnego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

DSC_7172

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce  i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na formie do tarty wysmarowanej olejem. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, obciążamy (układamy na cieście papier do pieczenia a na niego wysypujemy np. groch) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 minut.  Wyjmujemy i studzimy. Masę makową mieszamy z resztą składników i układamy na podpieczony spód. Białka ubijamy w misce, kiedy się spienią i zaczną sztywnieć dodajemy powoli cukier – najlepiej do 1 łyżce. Ubijamy do momentu aż masa będzie bardzo sztywna a cukier się rozpuści. Pod koniec dodajemy mąkę oraz sok z cytryny i po chwili kończymy ubijanie. Wykładamy gotową masę na makowe nadzienie i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach. Uważamy by beza za bardzo się nie zarumieniła.

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.