Kawa – napój pożądany o poranku, dający kopa, otwierający oczy. Coraz częściej jednak kawa nabiera dla nas większego znaczenia, a sposób parzenia staje się rytuałem. Szukamy w niej różnych smaków, pijemy z większym skupieniem i odkrywamy ją na nowo. Nie chcemy już biegać do sklepu po najtańszy odpowiednik kawy – mix gatunków, niewiadomego pochodzenia i jakości. Wolimy pójść do kawiarni i napić się naprawdę wyjątkowego naparu, będącego kompozycją niebywałych aromatów. Takie możliwości dają nam metody alternatywne, które właśnie powracają do łask. Nie są to nowości, a stare metody, które zostały na jakiś czas zapomniane i wyparte przez ekspresy ciśnieniowe. Powracamy na szczęście do chemexu, drippu czy syfonu, by na nowo cieszyć się niezapomnianym smakiem. Trzecia fala kawy trwa.

Kawa alternatywnie 1 Kawa alternatywnie 2 Kawa alternatywnie 3 Kawa alternatywnie 4 Kawa alternatywnie 5 Kawa alternatywnie 6

Powrót do natury jest obecnie silnym trendem w wielu aspektach naszego życia i to samo tyczy się kawy. Naturalne uprawy, kawy z jednego zbioru, z jednej plantacji, jasne wypalanie ziarna – to wszystko sprawia, że z ziaren możemy wydobyć ogromny wachlarz ciekawych aromatów, poczuć bogactwo smaków, które doznajemy bez sztucznych ulepszaczy w postaci mleka i cukru – które w tym przypadku traktowane są  – słusznie  – jako bezczeszczenie naparu. Właściwie zaparzony napar daje wspaniałe odczucia sam w sobie. Pijąc dobrze zaparzoną kawę możemy wyczuć w niej wszystkie smaki – od słodkiego, przez kwaśny po gorzki. Ważne by żaden z nich nie dominował, ale by wspólnie tworzyły niezapomnianą kompozycję.

Metody alternatywne, które najczęściej możemy spotkać w polskich kawiarniach to chemex, dripp i aeropres, ale jest również syfon, który znany jest od 160 lat.

Dripp i aeopres to metody najszybsze i najłatwiejsze, byśmy mogli wykonać je samodzielnie. Zaparzając dripp uzyskamy wyrazisty smak, odkrywa on zalety i wady kawy, a napar z niego nie będzie klarowny. Natomiast aeropress da nam kawę mętną i ciemną.

Chemex i syfon, to metody bardziej widowiskowe i wymagające od nas postępowania według konkretnych reguł. By uzyskać z nich naprawdę dobrą kawę musimy mieć na uwadze rodzaj kawy, temperaturę wody, stopień zmielenia, a nawet czas parzenia. Gdy poznamy te sposoby bliżej, możemy eksperymentować by odkrywać jak wiele możliwości smakowych daje nam kawa i delektować się nią.  Parząc chemex uzyskamy klarowny napar o subtelnym smaku, często porównywanym do herbaty. Syfon da nam kawę o wyrazistym i bardzo intensywnym smaku, a do tego sprawia niesamowite wrażenie!

Kawa alternatywnie 7 Kawa alternatywnie 8 Kawa alternatywnie 9 Kawa alternatywnie 10 Kawa alternatywnie 11 Kawa alternatywnie 12 Kawa alternatywnie 13

Jeśli macie ochotę napić się doskonałego naparu i poznać inny wymiar kawy poszukajcie w swojej okolicy i delektujcie się niezapomnianym smakiem kawy.

Sesja zrealizowana została w kawiarni KONESSO www.konesso.pl

Tekst/zdjęcia : Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.