Rok szkolny ruszył pełną parą. Po wakacjach każdy potrzebuje czasu by wdrożyć się w nowy rytm funkcjonowania. W pierwszych dniach zapewne większość z Nas wybiegała z domu bez śniadania, o łyku kawy czy herbaty, a może pysznego kakao ? Ale czas pomyśleć o śniadaniach w domu i oczywiście o tych, które jemy poza nim. Warto sięgnąć po coś innego, poszukać alternatywny dla tradycyjnej kanapki. Pakując lunchbox dla naszych pociech musimy zadbać o to by nie tylko było tam coś pysznego i zdrowego, ale również coś pięknego – wszyscy, ale przede wszystkim dzieci jemy najpierw oczami. Dziś proponuję Wam mini omlety – słoneczne, kolorowe na pewno przyciągną naszego malucha. Podane z kukurydzą, łososiem i świeżą bazylią uradują każde kubki smakowe, ale tak naprawdę możecie dodać do nich to co Wam najlepiej smakuje. Liczę na waszą kreatywność!
Składniki:
4 jajka
2 łyżki wody
3 łyżki kukurydzy
100 g wędzonego łososia
Kilka listków świeżej bazylii
Sól, pieprz
Foremka na muffinki do zapieczenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z wodą, wrzucamy do nich nasze dodatki oraz listki bazylii poszarpane w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy po 2-3 łyżki masy do foremek na muffinki wysmarowanych oliwą, zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jemy na śniadanie lub zabieramy ze sobą w lunchboxie. Smacznego!