Przepisy z instagrama na święta

Przepisy z instagrama na święta, czy to w ogóle ma sens? Przetestowałam trzy przepisy świateczne, czas na świąteczne pyszności.

przepisy z instagrama

SKLEP

Codziennie na Instagramie pojawia się 80 milionów zdjęć. Duża część z nas dzieli się ze znajomymi swoimi kulinarnymi zmaganiami w postaci fotografii. A gdyby tak odwrócić sytuację i w te święta zainspirować się potrawami, które królują na zdjęciach zamieszczanych w mediach społecznościowych? Przepisy na święta z instagrama, czy to w ogóle ma sens? Czy to w ogóle smakuje?

A no sprawdziłam i śmiało  mogę polecić.

Smakowite przepisy z instagrama na wigilijnym stole

Nic prostszego, specjalnie dla Was zebrałam propozycję najbardziej fotogenicznych przepisów z instargama, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole! Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami, kurczak nadziewany orzechowym musem podany w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków w orzechowej panierce, a może pieczone owoce z bakaliami? To propozycje dań, które nie tylko są bardzo smaczne, ale gwarantują również zachwyt gości… i możliwość pochwalenia się swoimi świąteczno-kulinarnymi zmaganiami w sieci!

przepisy z instagrama

SAŁATKA OWOCOWA Z

CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI

I BURAKAMI

danie wegetariańskie, bez glutenu

4 PORCJE

SKŁADNIKI

3 duże buraki

2 gałązki tymianku

sok z połowy cytryny

3 pomarańcze

100 g mixu sałat

pęczek rzodkiewki

1 owoc granatu

90 g migdałów lekko solonych 

70 g nerkowców lekko solonych 

2 łyżki oliwy

2 łyżki musztardy Dijon

2 łyżki płynnego miodu

sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Buraki dokładnie myjemy. Skrapiamy sokiem z cytryny i z dodatkiem gałązek tymianku zawijamy w folię aluminiową.
  2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Po upieczeniu studzimy i kroimy w cienkie plastry.
  3. Na dużym półmisku wykładamy mix sałat. Na sałacie układamy pokrojone w plastry pomarańczę, rzodkiewkę i buraki.
  4. Całość posypujemy owocami granatu i orzechami.
  5. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, musztardę i miód, przyprawiamy do smaku. Gotową sałatkę polewamy dressingiem przed podaniem.
przepisy z instagrama

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI W ORZECHOWEJ POSYPCE

danie wegetariańskie

4 PORCJE

SKŁADNIKI

0.5 kg ziemniaków

6 łyżek musztardy rosyjskiej

50 g masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oliwy

90 g migdałów lekko solonych 

70 g pistacji prażonych w piecu 

sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.

2. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę: musztardę, czosnek, posiekane orzechy: migdały lekko solone i prażone pistacje oraz masło. Dokładnie mieszamy, aż dobrze się ze sobą połączą.

3. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, które polewamy marynatą. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i przyprawiamy.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez ok. 30 minut, aż będą miękkie i zarumienione.

przepisy z instagrama

KURCZAK NADZIEWANY MUSEM ORZECHOWYM

danie bezglutenu

4 PORCJE

SKŁADNIKI

1 duży kurczak

75 g orzechów włoskich 

70 g pistacji prażonych w piecu 

75 g nerkowców 

2 marchewki

1 cebula

1 liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca

100 g rodzynek sułtańskich 

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Marchewki myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni razem z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec). Gdy będą miękkie wyjmujemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy z rodzynkami.
  2. Orzechy moczymy w osobnym naczyniu (najlepiej przez noc), a następne blendujemy na delikatny mus, w zależności od preferencji smakowych możemy je doprawić.
  3. Zmielone orzechy dodajemy do marchewki z rodzynkami, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy umytego kurczaka.
  4. Całość wkładamy w rękawie do pieczenia na ok. 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – aż kurczak będzie złocisty.
  5. Dobrze będzie smakował podany z pieczonymi ziemniaczkami w orzechowej posypce i skropiony cytryną.

Artykuł powstał przy współpracy z marką Bakalland.

podobne artykuły

magazyn dla mam

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.