Codziennie na Instagramie pojawia się 80 milionów zdjęć. Duża część z nas dzieli się ze znajomymi swoimi kulinarnymi zmaganiami w postaci fotografii. A gdyby tak odwrócić sytuację i w te święta zainspirować się potrawami, które królują na zdjęciach zamieszczanych w mediach społecznościowych?

***

Nic prostszego, specjalnie dla Was zebraliśmy propozycję najbardziej fotogenicznych potraw, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole! Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami, kurczak nadziewany orzechowym musem podany w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków w orzechowej panierce, a może pieczone owoce z bakaliami? To propozycje dań, które nie tylko są bardzo smaczne, ale gwarantują również zachwyt gości… i możliwość pochwalenia się swoimi świątecznymi, kulinarnymi zmaganiami w sieci!


Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami i burakiem

Świąteczne przepisySkładniki:

3 duże buraki

2 gałązki tymianku

Sok z połowy cytryny

3 pomarańcze

100 g mixu sałat

Pęczek rzodkiewki

1 owoc granatu

90 g Migdałów lekko solonych Bakalland

70 g Nerkowców lekko solonych Bakalland

2 łyżki oliwy

2 łyżki musztardy Dijon

2 łyżki płynnego miodu

Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy. Skrapiamy sokiem z cytryny i z dodatkiem gałązek tymianku zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Po upieczeniu studzimy i kroimy w cienkie plastry. Na dużym półmisku wykładamy mix sałat. Na sałacie układamy pokrojone w plastry pomarańczę, rzodkiewkę i buraki. Całość posypujemy owocami granatu i orzechami. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, musztardę i miód, przyprawiamy do smaku. Gotową sałatkę polewamy dressingiem przed podaniem.


Zapiekane ziemniaczki w orzechowej posypce

Świąteczne przepisySkładniki:

0.5 kg ziemniaków

6 łyżek musztardy rosyjskiej

50 g masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oliwy

90 g Migdałów lekko solonych Bakalland

70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland

Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę: musztardę, czosnek, posiekane orzechy: migdały lekko solone i prażone pistacje oraz masło. Dokładnie mieszamy, aż dobrze się ze sobą połączą. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, które polewamy marynatą. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i przyprawiamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez ok. 30 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Ziemniaczki są idealnym dodatkiem do świątecznych mięs.


Kurczak nadziewany musem orzechowym

Świąteczne przepisySkładniki:

1 duży kurczak

75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland

70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland

75 g Nerkowców Bakalland

2 marchewki

1 cebula

1 liść laurowy

Kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca

100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland

Sól i pieprz do smaku

Marchewki myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni razem z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec). Gdy będą miękkie wyjmujemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy z rodzynkami. Orzechy moczymy w osobnym naczyniu (najlepiej przez noc), a następne blendujemy na delikatny mus, w zależności od preferencji smakowych możemy je doprawić. Zmielone orzechy dodajemy do marchewki z rodzynkami, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy umytego kurczaka. Całość wkładamy w rękawie do pieczenia na ok. 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – aż kurczak będzie złocisty. Dobrze będzie smakował podany z pieczonymi ziemniaczkami w orzechowej posypce i skropiony cytryną.

Artykuł powstał przy współpracy z Bakalland.


Mat.pras.

Zapisz się na newsletter

No.10 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.