Nadszedł czas, gdy zmarznięci wracamy do domu marząc o czymś ciepłym, smacznym i mocno rozgrzewającym. Taka jest właśnie ta zupa. Przygotowana z prostej, poczciwej marchewki, doprawiona rozgrzewającym imbirem oraz dopieszczona lekko słodkawym mleczkiem kokosowym zachwyci nie tylko dorosłego, ale również niejedno dziecko! Rozgrzewajcie się więc smacznie, a jesień nie będzie taka straszna!
Składniki:
1 kg marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm korzenia imbiru
Woda lub bulion
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka masła klarowanego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę, oprószamy ją solą i podsmażamy. Po chwili dodajemy czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażamy. Obieramy marchewkę, myjemy i kroimy w grube plastry. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem ok . 2 cm ponad marchewkę i gotujemy do miękkości. Gdy marchewka będzie miękka, wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Ewentualnie doprawiamy. Smacznego!
Tekst i zdjęcia : Ewelina Szkutnik