Nadszedł czas, gdy zmarznięci wracamy do domu marząc o czymś ciepłym, smacznym i mocno  rozgrzewającym. Taka jest właśnie ta zupa. Przygotowana z prostej, poczciwej marchewki, doprawiona rozgrzewającym imbirem oraz dopieszczona lekko słodkawym mleczkiem kokosowym zachwyci nie tylko dorosłego, ale również niejedno dziecko! Rozgrzewajcie się więc smacznie, a jesień nie będzie taka straszna!

Składniki:

1 kg marchewki

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 cm korzenia imbiru

Woda lub bulion

200 ml mleczka kokosowego

1 łyżka masła klarowanego

Sól, pieprz

DSC_5794

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę, oprószamy ją solą i podsmażamy. Po chwili dodajemy czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażamy. Obieramy marchewkę, myjemy i kroimy w grube plastry. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem ok . 2 cm ponad marchewkę i gotujemy do miękkości. Gdy marchewka będzie miękka, wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Ewentualnie doprawiamy. Smacznego!

Tekst i zdjęcia : Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.