Chyba każdy z Was zgodzi się, że HALLOWEEN kojarzy się ze słodkościami. Dzieciaki pukające do drzwi, oczekujące cukierków, ciasteczek czy lizaków. Jeśli więc planujecie takie świętowanie w amerykańskim stylu, zanim wskoczycie w stroje kostuch, wampirów czy duchów, upieczcie wspólnie te muffiny z bezą, które idealnie wpasują się w klimat tego dnia!

MUFFINY DYNIOWE Z BEZĄ

DSC_5831

Składniki:

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

80 g cukru

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ szklanki puree z dyni

30 ml mleka

1 jajko

3 łyżki roztopionego masła klarowanego

Przygotowanie:

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, sól i ekstrakt. Odstawić. Dynię, mleko, jajko i masło dobrze roztrzepać. Dodać masę do suchych składników i delikatnie wymieszać łyżka, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do połowy wysokości. Nałożyć masę bezową*, po łyżce na jedną muffinę, zaciągając łyżką w górę by miały kształt duszka. Piec 30 minut w 160 stopniach.

BEZA:

2 białka

100 g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy, gdy zaczną się mocno pienić powoli dodajemy cukier. Najlepiej po łyżce, stopniowo. Gdy piana z białek będzie już w miarę sztywna dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę. Piana na bezę ma być szklista i ciągnąca. Należy uważać by nie miksować zbyt długo.

 

TARTA Z MUSEM DYNIOWYM

DSC_5917

Składniki:
Spód:

120 g mąki
60 g masła, schłodzonego
szczypta soli
1,5 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1,5 łyżki kakao

Nadzienie:

4 łyżki puree z dyni

1 puszka mleka kokosowego – mocno schłodzonego

5 łyżek cukru pudru (trzcinowego)

200 ml gorącej wody

3 łyżeczki żelatyny

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju

Mąkę, sól, cukier,kakao i pokrojone w kostkę masło wsypać do miski. Rozcierać palcami, dodać jajko i wodę, połączyć składniki w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej masłem. Ciasto okryć papierem do pieczenia i obciążyć(np.fasolą). Wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika.

Puree z dyni, stałą część z mleka kokosowego praz cukier puder zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i wlać do masy. Przelać na wystudzony spód i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przygotować polewę rozpuszczając czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Polać schłodzoną tartę i poczekać do stężenia czekolady. Podawać schłodzone.

Tekst:Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.