Chyba każdy z Was zgodzi się, że HALLOWEEN kojarzy się ze słodkościami. Dzieciaki pukające do drzwi, oczekujące cukierków, ciasteczek czy lizaków. Jeśli więc planujecie takie świętowanie w amerykańskim stylu, zanim wskoczycie w stroje kostuch, wampirów czy duchów, upieczcie wspólnie te muffiny z bezą, które idealnie wpasują się w klimat tego dnia!
MUFFINY DYNIOWE Z BEZĄ
Składniki:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
80 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki puree z dyni
30 ml mleka
1 jajko
3 łyżki roztopionego masła klarowanego
Przygotowanie:
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, sól i ekstrakt. Odstawić. Dynię, mleko, jajko i masło dobrze roztrzepać. Dodać masę do suchych składników i delikatnie wymieszać łyżka, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do połowy wysokości. Nałożyć masę bezową*, po łyżce na jedną muffinę, zaciągając łyżką w górę by miały kształt duszka. Piec 30 minut w 160 stopniach.
BEZA:
2 białka
100 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy, gdy zaczną się mocno pienić powoli dodajemy cukier. Najlepiej po łyżce, stopniowo. Gdy piana z białek będzie już w miarę sztywna dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę. Piana na bezę ma być szklista i ciągnąca. Należy uważać by nie miksować zbyt długo.
TARTA Z MUSEM DYNIOWYM
Składniki:
Spód:
120 g mąki
60 g masła, schłodzonego
szczypta soli
1,5 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1,5 łyżki kakao
Nadzienie:
4 łyżki puree z dyni
1 puszka mleka kokosowego – mocno schłodzonego
5 łyżek cukru pudru (trzcinowego)
200 ml gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
Mąkę, sól, cukier,kakao i pokrojone w kostkę masło wsypać do miski. Rozcierać palcami, dodać jajko i wodę, połączyć składniki w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej masłem. Ciasto okryć papierem do pieczenia i obciążyć(np.fasolą). Wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
Puree z dyni, stałą część z mleka kokosowego praz cukier puder zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i wlać do masy. Przelać na wystudzony spód i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przygotować polewę rozpuszczając czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Polać schłodzoną tartę i poczekać do stężenia czekolady. Podawać schłodzone.
Tekst:Ewelina Szkutnik