Tiramisu to najbardziej znany włoski deser, nie ma chyba nikogo, kto by się na niego nie skusił. Istnieje wiele odmian tego deseru, podawany jest w wyszukanych kształtach i formach, stanowi doskonały dodatek do kawy  espresso, a mocno schłodzony daje przyjemne ukojenie w upalne dni.

Pięknie podany cieszy oczy, a raz spróbowany zachwyca swoim doskonałym smakiem. Czym byłoby karnawałowe świętowanie bez deseru? Zwłaszcza tego, który w tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza „poderwij mnie”!  Okres karnawału w tym roku jest wyjątkowo krótki, a czas ucieka nieubłaganie, więc bawmy się w najlepszym towarzystwie, z najsmaczniejszymi daniami, a gdy nadejdą ostatki nie będziemy mieli w myśli ani jednej straconej chwili!

DSC_9011

Tiramisu  inaczej (na 3 porcje):

400 ml mleczka kokosowego mocno schłodzonego (min. 48 godzin!)

3 łyżki cukru pudru trzcinowego

1 banan

Kilka okrągłych biszkoptów

1 espresso

1 łyżka amaretto

Kakao gorzkie

Twardą część mleczka kokosowego po mocnym schłodzeniu przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Do schłodzonego espresso dodajemy amaretto.  Biszkopty zamaczamy w kawie z likierem i układamy w naczyniu na deser. Na nie nakładamy część ubitej śmietanki, posypujemy kakao, układamy plasterki banana, na nie śmietankę i ponownie biszkopty, śmietankę, kakao, banany i śmietankę. Schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.

DSC_8991

Zapisz się na newsletter

No.12 Mint dostępny online i w salonach Empik

Magazyn MINT to poradnik dla mam o charakterze lifestylowym. MINT to nie tylko portal, który codziennie dostarcza porcji inspiracji dla mamy i dziecka. To także drukowany kwartalnik stworzony dla chwili relaksu. Poczuj miętę do MINT.

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.