Tiramisu to najbardziej znany włoski deser, nie ma chyba nikogo, kto by się na niego nie skusił. Istnieje wiele odmian tego deseru, podawany jest w wyszukanych kształtach i formach, stanowi doskonały dodatek do kawy  espresso, a mocno schłodzony daje przyjemne ukojenie w upalne dni.

Pięknie podany cieszy oczy, a raz spróbowany zachwyca swoim doskonałym smakiem. Czym byłoby karnawałowe świętowanie bez deseru? Zwłaszcza tego, który w tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza „poderwij mnie”!  Okres karnawału w tym roku jest wyjątkowo krótki, a czas ucieka nieubłaganie, więc bawmy się w najlepszym towarzystwie, z najsmaczniejszymi daniami, a gdy nadejdą ostatki nie będziemy mieli w myśli ani jednej straconej chwili!

DSC_9011

Tiramisu  inaczej (na 3 porcje):

400 ml mleczka kokosowego mocno schłodzonego (min. 48 godzin!)

3 łyżki cukru pudru trzcinowego

1 banan

Kilka okrągłych biszkoptów

1 espresso

1 łyżka amaretto

Kakao gorzkie

Twardą część mleczka kokosowego po mocnym schłodzeniu przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Do schłodzonego espresso dodajemy amaretto.  Biszkopty zamaczamy w kawie z likierem i układamy w naczyniu na deser. Na nie nakładamy część ubitej śmietanki, posypujemy kakao, układamy plasterki banana, na nie śmietankę i ponownie biszkopty, śmietankę, kakao, banany i śmietankę. Schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.

DSC_8991

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.