KREM Z DYNI Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ I POMARAŃCZĄ
/wg. przepisu Marty z mojedolcevita.pl/
Składniki (przepis na 4 porcje):
- pół kilograma dyni
- bulion warzywny z trawą cytrynową
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- łyżka octu winnego
- odrobina mleka
- pieprz czarny, świeżo zmielony
Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy aż będzie miękka (180 stopni, ok. 30 minut). W międzyczasie robimy bulion warzywny z trawą cytrynową.
Następnie do garnka wlewamy oliwę i przez około pół minuty podsmażamy na niej imbir. Wrzucamy dynię, zalewamy bulionem (ma przykryć dynię), dolewamy wyciśnięty sok z pomarańczy i łyżkę octu winnego oraz dodajemy łyżeczkę masła. Blendujemy na gładki krem. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem (plus na przykład płatkami migdałów) i natychmiast podajemy.
MUFFINY DYNIOWO-JAGODOWE
- 400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)
- 1 szklanka mąki jaglanej, jeżeli nie masz w domu użyj mąki pszennej, możesz też wymieszać ją z mąką pełnoziarnistą
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 4 łyżki miodu
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g żurawiny (świeża, mrożona lub suszona)
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, roztopiony tłuszcz, miód i wymieszać na jednolitą masę. W drugiej małej misce roztrzepać jajka i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę. W trzeciej większej misce wymieszać mąkę jaglaną, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut. Wyjąć i przestudzić.
Tekst: Daria Rybicka