KREM Z DYNI Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ I POMARAŃCZĄ

/wg. przepisu Marty z mojedolcevita.pl/

Składniki (przepis na 4 porcje):

  • pół kilograma dyni
  • bulion warzywny z trawą cytrynową
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • sok z 1 pomarańczy
  • łyżka octu winnego
  • odrobina mleka
  • pieprz czarny, świeżo zmielony

Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy aż będzie miękka (180 stopni, ok. 30 minut). W międzyczasie robimy bulion warzywny z trawą cytrynową.
Następnie do garnka wlewamy oliwę i przez około pół minuty podsmażamy na niej imbir. Wrzucamy dynię, zalewamy bulionem (ma przykryć dynię), dolewamy wyciśnięty sok z pomarańczy i łyżkę octu winnego oraz dodajemy łyżeczkę masła. Blendujemy na gładki krem. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem (plus na przykład płatkami migdałów) i natychmiast podajemy.

bread-healthy-white-cooking

MUFFINY DYNIOWO-JAGODOWE

6150405395_636ee19c01_b

  • 400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)
  • 1 szklanka mąki jaglanej, jeżeli nie masz w domu użyj mąki pszennej, możesz też wymieszać ją z mąką pełnoziarnistą
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju  lub roztopionego masła
  • 4 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny (świeża, mrożona lub suszona)
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, roztopiony tłuszcz, miód i wymieszać na jednolitą masę. W drugiej małej misce roztrzepać jajka i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę. W trzeciej większej misce wymieszać mąkę jaglaną, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut. Wyjąć i przestudzić.

Tekst: Daria Rybicka

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.