Dynia staje się coraz popularniejszym warzywem w naszej kuchni. Wykorzystajcie szczyt sezonu, niską cenę i zróbcie zapasy. Jej dużym plusem jest to, że można ją łatwo przechowywać. Polecam również mrożenie.
Dynia jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Jest źródłem beta karotenu (przekształca się w Wit. A, zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami). Zawiera również Wit. B2, potas, wapń i fosfor.
Ponadto dynia:
- Odkwasza organizm
- Podnosi odporność
- Jest lekkostrawna
- Działa ochronnie na układ krwionośny
- Jest bezpieczna – można podawać ją dzieciom, kobietom w ciąży – zapobiega wymiotom
- Świeże pestki z dyni (jedzone na czczo) można wykorzystać podczas walki z pasożytami w organizmie
- Pestki są również dobrym źródłem magnezu, fosforu i cynku (odpowiada m.in. za piękny wygląd włosów i paznokci). Cynk jest również ważny dla mężczyzn – chroni prostatę, poprawia żywotność plemników
- Ma sporą zawartość błonnika pokarmowego, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest niskokaloryczna (100 g to niecałe 30 kcal. Pamiętajcie jednak, że ma wysoki indeks glikemiczny – nie polecam jej zatem diabetykom oraz należy ją spożywać z rozwagą podczas odchudzania.
Ciekawostka: im bardziej intensywny kolor dyni, tym więcej zawiera witamin.
Szybka zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i rozgrzewającymi przyprawami:
- około 1 kg dyni
- ziemniak do zagęszczenia (opcjonalnie) – ja nie używam
- Przyprawy: curry, kurkuma, imbir do smaku
- Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
- Mleczko kokosowe ok. ½ puszki – możesz dodać więcej
- Wywar warzywny ok. 1,5 litra
Umyć i pokroić dynię, zagotować w małej ilości wywaru warzywnego (można wykorzystać ten, który pozostał z poprzednich dni). Jeżeli nie masz wywaru warzywnego i nie masz czasu go zrobić dynię można również zagotować na wodzie. Dodaj mleko kokosowe i przyprawy, następnie zmiksuj.
W kolejnej odsłonie mamy dla Was przepis na zupę krem z dyni oraz muffiny dyniowe.
Tekst: Daria Rybicka