Dynia to fantastyczne warzywo, doceniane nie tylko za smak i piękne barwy, ale również za wszechstronność. Podana solo, w towarzystwie czegoś słodkiego lub ramię w ramię z czymś wytrawnym – zawsze zachwyci! Sezon na nią jeszcze trwa, więc koniecznie wypróbujcie ją pod każdą postacią!
Nie zapomnijcie o zrobieniu zapasów!!! Puree dyniowe idealnie nadaje się na mrożenie, a uwierzcie, że nie raz przyjdzie Wam ochota na muffinki dyniowe, zupę krem czy granolę z dynią, na którą przepis dziś wam polecamy!
GRANOLA Z DYNIĄ I KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki soku jabłkowego
3 szklanki płatków owsianych
Garść migdałów i orzechów laskowych
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła klarowanego
3 – 4 łyżki syropu klonowego
1 szklanka puree z dyni
Cynamon
Do podania:
Puree z dyni, jogurt naturalny, miód
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną podprażamy chwilę na suchej patelni, zalewamy sokiem i gotujemy ok. 10 minut, do momentu aż kasza wchłonie sok. Będzie ugotowana na pół twardo. Masło klarowane i syrop klonowy podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Chwilę studzimy. Migdały i orzechy siekamy. Wszystkie składniki na granolę łączymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy przełożoną puree dyniowym i jogurtem naturalnym. Polecamy miodem. Smacznego!
Tekst : Ewelina Szkutnik