Dynia to fantastyczne warzywo, doceniane nie tylko za smak i piękne barwy, ale również za wszechstronność. Podana solo, w towarzystwie czegoś słodkiego lub ramię w ramię z czymś wytrawnym – zawsze zachwyci! Sezon na nią jeszcze trwa, więc koniecznie wypróbujcie ją pod każdą postacią!

Nie zapomnijcie o zrobieniu zapasów!!! Puree dyniowe idealnie nadaje się na mrożenie, a uwierzcie, że nie raz przyjdzie Wam ochota na muffinki dyniowe, zupę krem czy granolę z dynią, na którą przepis dziś wam polecamy!

GRANOLA Z DYNIĄ I KASZĄ JAGLANĄ

 

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej

½ szklanki soku jabłkowego

3 szklanki płatków owsianych

Garść migdałów i orzechów laskowych

100 g wiórków kokosowych

3 łyżki masła klarowanego

3 – 4 łyżki syropu klonowego

1 szklanka puree z dyni

Cynamon

Do podania:

Puree z dyni, jogurt naturalny, miód

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną podprażamy chwilę na suchej patelni, zalewamy sokiem i gotujemy ok. 10 minut, do momentu aż kasza wchłonie sok. Będzie ugotowana na pół twardo. Masło klarowane i syrop klonowy podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Chwilę studzimy. Migdały i orzechy siekamy. Wszystkie składniki na granolę łączymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy przełożoną puree dyniowym i jogurtem naturalnym. Polecamy miodem. Smacznego!

Tekst : Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.