Jak nie marnować jedzenia? Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa.

To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Żywność to nie tylko to, co konsumujemy. To również jej produkcja, transport, emisja CO2, zużycie energii i wody, czy generowanie ton odpadów. Innymi słowy – wyrzucanie energii to marnowanie cennych globalnych zasobów, służących wszystkim mieszkańcom planety.

Zastanawiałaś się nad tym jak często żywność marnuje się w Twoim domu?

Nie czekaj dłużej, zmień tę tendencję, zacznij od siebie, gospodaruj ekonomicznie i ekologicznie żywnością w Twojej lodówce i spiżarni.

OTO 6 SPOSOBÓW JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA!

 

1/ ZASADA 3xP – PLANUJ, PRZELICZAJ I PRZYRZĄDZAJ Z GŁOWĄ

Nie kupuj zbyt wiele. Planuj mądrze, a zwróci Ci się z nawiązką. Zaplanuj czas na rozsądną listę zakupów. Usiądź z kartką i długopisem i zaplanuj tygodniowe menu. Możesz przygotować arkusz w komputerze w formie listy zakupowej. Kontroluj na bieżąco stan spiżarni. Nie kupuj na zapas. Dzięki zaplanowanemu jadłospisowi będziesz wraz z rodziną jadła urozmaicone posiłki, a przede wszystkim dopasujesz ilość produktów do tygodniowego spożycia.

2/ SPRYTNE PRZECHOWYWANIE TO NIEMARNOWANIE

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie żywności. Każdy produkt powinien być oddzielnie zapakowany w odpowiedni sposób. Zwróć uwagę na temperaturę, miejsce oraz sposób przechowywania, a znacznie wydłużysz przydatność produktu do spożycia.

3/ ZACZNIJ OD LODÓWKI!

W lodówce Niemarnującej Pani Domu wszystko ma swoje miejsce

// na górnej półce – gotowe produkty i zupy

// środkowa półka – produkty, które szybką się psują i mają krótką datę przydatności np. nabiał, sałatki

// dolna półka – te, które potrzebują najniższej temperatury np. mięso, ryby

// półki na drzwiach – mleko, soki w kartonie, musztarda, gdyż potrzebują nieco wyższej temperatury

// zamrażarka – produkty, które wymagają mrożenia

4/ POJEMNIKI DO PRZECHOWYWANIA

// Trzymaj oddzielnie mięso surowe i pieczone

// Wędliny i sery przechowuj w szklanych lub plastikowych pojemnikach

// Ryby powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, możesz skropić je sokiem z cytryny

// Gotowe potrawy trzymaj w szczelnie zamkniętych pojemnikach np. słoikach

// Warzywa i owoce przechowuj w otwartych pojemnikach lub w ręczniku papierowym

5/ SUCHE PRODUKTY TRZYMAJ W SZAFKACH

// Mąki, kasze, płatki przechowuj w oddzielnych pojemnikach w suchym i ciemnym miejscu. Przeźroczyste opakowania pozwolą z łatwością ocenić pozostałą w nich ilość produktu oraz ich zawartość

// Chleb trzymaj w przewiewnym zamknięciu

// Kawę i herbatę przechowuj w puszkach lub szklanych pojemnikach, szczelnie zamkniętych

// Przyprawy najlepiej przechować w słoikach, w ciemnym, suchym miejscu

6/ NIE WYRZUCAJ!

Zanim wyrzucisz – pomyśl. Przygotuj obiad do pracy na następny dzień, pomyśl jakie danie możesz zrobić z reszty, zamroź. Bardzo dojrzałe banany możesz wykorzystać do koktajlu, lub ciasta, a natkę pietruszki do pesto.

Mat.pras: Bank Żywności pod mecenatem IKEA

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.