Jak nie marnować jedzenia? Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa.
To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Żywność to nie tylko to, co konsumujemy. To również jej produkcja, transport, emisja CO2, zużycie energii i wody, czy generowanie ton odpadów. Innymi słowy – wyrzucanie energii to marnowanie cennych globalnych zasobów, służących wszystkim mieszkańcom planety.
Zastanawiałaś się nad tym jak często żywność marnuje się w Twoim domu?
Nie czekaj dłużej, zmień tę tendencję, zacznij od siebie, gospodaruj ekonomicznie i ekologicznie żywnością w Twojej lodówce i spiżarni.
OTO 6 SPOSOBÓW JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA!
1/ ZASADA 3xP – PLANUJ, PRZELICZAJ I PRZYRZĄDZAJ Z GŁOWĄ
Nie kupuj zbyt wiele. Planuj mądrze, a zwróci Ci się z nawiązką. Zaplanuj czas na rozsądną listę zakupów. Usiądź z kartką i długopisem i zaplanuj tygodniowe menu. Możesz przygotować arkusz w komputerze w formie listy zakupowej. Kontroluj na bieżąco stan spiżarni. Nie kupuj na zapas. Dzięki zaplanowanemu jadłospisowi będziesz wraz z rodziną jadła urozmaicone posiłki, a przede wszystkim dopasujesz ilość produktów do tygodniowego spożycia.
2/ SPRYTNE PRZECHOWYWANIE TO NIEMARNOWANIE
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie żywności. Każdy produkt powinien być oddzielnie zapakowany w odpowiedni sposób. Zwróć uwagę na temperaturę, miejsce oraz sposób przechowywania, a znacznie wydłużysz przydatność produktu do spożycia.
3/ ZACZNIJ OD LODÓWKI!
W lodówce Niemarnującej Pani Domu wszystko ma swoje miejsce
// na górnej półce – gotowe produkty i zupy
// środkowa półka – produkty, które szybką się psują i mają krótką datę przydatności np. nabiał, sałatki
// dolna półka – te, które potrzebują najniższej temperatury np. mięso, ryby
// półki na drzwiach – mleko, soki w kartonie, musztarda, gdyż potrzebują nieco wyższej temperatury
// zamrażarka – produkty, które wymagają mrożenia
4/ POJEMNIKI DO PRZECHOWYWANIA
// Trzymaj oddzielnie mięso surowe i pieczone
// Wędliny i sery przechowuj w szklanych lub plastikowych pojemnikach
// Ryby powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, możesz skropić je sokiem z cytryny
// Gotowe potrawy trzymaj w szczelnie zamkniętych pojemnikach np. słoikach
// Warzywa i owoce przechowuj w otwartych pojemnikach lub w ręczniku papierowym
5/ SUCHE PRODUKTY TRZYMAJ W SZAFKACH
// Mąki, kasze, płatki przechowuj w oddzielnych pojemnikach w suchym i ciemnym miejscu. Przeźroczyste opakowania pozwolą z łatwością ocenić pozostałą w nich ilość produktu oraz ich zawartość
// Chleb trzymaj w przewiewnym zamknięciu
// Kawę i herbatę przechowuj w puszkach lub szklanych pojemnikach, szczelnie zamkniętych
// Przyprawy najlepiej przechować w słoikach, w ciemnym, suchym miejscu
6/ NIE WYRZUCAJ!
Zanim wyrzucisz – pomyśl. Przygotuj obiad do pracy na następny dzień, pomyśl jakie danie możesz zrobić z reszty, zamroź. Bardzo dojrzałe banany możesz wykorzystać do koktajlu, lub ciasta, a natkę pietruszki do pesto.
Mat.pras: Bank Żywności pod mecenatem IKEA
zakupy z rozwagą, jak robię większe, to pakuję próżniowo zgrzewarką foodsaver, robię plan posiłków i przede wszystkim listę zakupów.
ooo. kupiłam niedawno, dopiero testuję ją sobie 🙂
Ciekawa jestem Twoich wrażeń, koniecznie daj znać czy się sprawdził, pozdrawiam ciepło Bogna
potwierdzam. chyba poza elektryczną maszynką najlepsza rzecz w kuchni jaką mam 😀