Chlebek szpinakowy idealny na weekend

 

Jakiś czas temu prawdziwą furorę robiło ciasto szpinakowe, o intensywnej zieleni, połączone z kremem z bitej śmietany i świeżymi owocami.

Nie wiemy, czy wiecie, ale to ciasto to klasyk tureckich deserów. Tym razem nie będzie ciasta w okrągłej formie. Będzie miało kształt chlebka lub – jak kto woli – keksu. Jego intensywna zieleń pochodzi od szpinaku i chlorelli. Słodycz nadają rodzynki, a chrupkość orzechy. Kuchnia roślinna potrafi z wszystkiego zrobić słodkości. No może poza obierkami z ziemniaków, ale kto wie…


 

SKŁADNIKI

ILOŚĆ: 12 kawałków, 20 minut przygotowania + 1 godzina pieczenia

 

1 opakowanie mrożonego szpinaku

3 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok i skórka z 1 dużej cytryny

1 łyżeczka chlorelli (opcjonalnie)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego

½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

3 łyżki bezsmakowego oleju

1 szklanka rodzynek

1 szklanka dowolnych orzechów

 

WYKONANIE

  1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek, rodzynki i orzechy.
  2. Szpinak rozmrozić, odsączyć nadmiar wody, odmierzyć 1 szklankę (resztę wykorzystać np. do koktajli).
  3. Za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego zmiksować dokładnie szpinak, sok i skórkę z cytryny, chlorellę, ekstrakt, cukier, mleko i olej.
  4. Wlać składniki ciekłe do suchych i dokładnie wymieszać.
  5. Formę wyłożyć papierem. Wylać na nią masę i wyrównać wierzch.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę (do suchego patyczka) w formie do keksu o wymiarach 10 x 30 cm.
  7. Wystudzić na kratce i zdjąć papier.

 

Przepis autorstwa Pawła Ochmana autora bloga Weganon z książki „Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”

 

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.