Truskawki…cudowny aspekt lata, niezapomniany smak dzieciństwa – szczególnie tych z dużą ilością śmietany i jeszcze większą ilością cukru. Kto z nas nie zna tego wspaniałego połączenia ? Dziś doceniam truskawki same w sobie, te pierwsze może jeszcze nie tak idealne, słodkawo-kwaśne muśnięte pierwszymi promieniami słońca, delikatnie zarumienione, ale mimo wszystko wyśmienite jak na ich nieśmiałe początki. Z miłości do truskawek powstały właśnie te lody truskawkowe oraz tarty z kremem jaglanym. Kto raz spróbuje, będzie wracał do nich nie raz.

strawberries-1396330_1920


LODY TRUSKAWKOWE

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (400ml)

O,5 kg truskawek

Kilkanaście listków mięty

2-3 łyżki miodu

DSC_1051

Truskawki Truskawki

Przygotowanie:

Truskawki obieramy z szypułek i dokładnie myjemy. Dobrze schłodzone mleko kokosowe wlewamy do miski, dodajemy truskawki, miętę i miód. Miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wypełniamy foremki do lodów i mrozimy przez kilka godzin. Jeśli nie mamy foremek do lodów można zamrozić je w pojemniku jako całość, trzeba przy tym przemieszać je co godzinę. Zjadać w ciepły i słoneczny dzień z wielkim uśmiechem na twarzy 🙂


MINI TARTY Z KREMEM JAGLANYM I TRUSKAWKAMI

Truskawki

Składniki:

Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki masła klarowanego

¼ szklanki mleka migdałowego lub innego

2 łyżki cukru trzcinowego

Ewentualnie 2 łyżki wody

Na krem:

0,5szklanki kaszy jaglanej

2,5 szklanki mleka migdałowego

4 daktyle

sok z połowy cytryny

2 łyżki masła klarowanego

Dodatkowo: kilka truskawek i listków mięty

DSC_0247 Truskawki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w jednej misce i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie i się nie klei dodajemy wodę. Małe formy na tarty lub jedną dużą smarujemy delikatnie olejem lub masłem klarowanym, wykładamy ciasto, nabijamy kilkakrotnie widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem jaglany. Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni. Mleko migdałowe zagotowujemy w rondelku, wsypujemy kaszę, daktyle sok i masło. Gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie dosładzamy np. miodem i studzimy. Na ciasto wykładamy krem jaglany i truskawki pokrojone w plasterki. Dekorujemy miętą. Smacznego!


Tekst/zdjęcia : Ewelina Szkutnik – Zabawa w gotowanie

Truskawki

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.