Truskawki…cudowny aspekt lata, niezapomniany smak dzieciństwa – szczególnie tych z dużą ilością śmietany i jeszcze większą ilością cukru. Kto z nas nie zna tego wspaniałego połączenia ? Dziś doceniam truskawki same w sobie, te pierwsze może jeszcze nie tak idealne, słodkawo-kwaśne muśnięte pierwszymi promieniami słońca, delikatnie zarumienione, ale mimo wszystko wyśmienite jak na ich nieśmiałe początki. Z miłości do truskawek powstały właśnie te lody truskawkowe oraz tarty z kremem jaglanym. Kto raz spróbuje, będzie wracał do nich nie raz.

strawberries-1396330_1920


LODY TRUSKAWKOWE

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (400ml)

O,5 kg truskawek

Kilkanaście listków mięty

2-3 łyżki miodu

DSC_1051

Truskawki Truskawki

Przygotowanie:

Truskawki obieramy z szypułek i dokładnie myjemy. Dobrze schłodzone mleko kokosowe wlewamy do miski, dodajemy truskawki, miętę i miód. Miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wypełniamy foremki do lodów i mrozimy przez kilka godzin. Jeśli nie mamy foremek do lodów można zamrozić je w pojemniku jako całość, trzeba przy tym przemieszać je co godzinę. Zjadać w ciepły i słoneczny dzień z wielkim uśmiechem na twarzy 🙂


MINI TARTY Z KREMEM JAGLANYM I TRUSKAWKAMI

Truskawki

Składniki:

Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki masła klarowanego

¼ szklanki mleka migdałowego lub innego

2 łyżki cukru trzcinowego

Ewentualnie 2 łyżki wody

Na krem:

0,5szklanki kaszy jaglanej

2,5 szklanki mleka migdałowego

4 daktyle

sok z połowy cytryny

2 łyżki masła klarowanego

Dodatkowo: kilka truskawek i listków mięty

DSC_0247 Truskawki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w jednej misce i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie i się nie klei dodajemy wodę. Małe formy na tarty lub jedną dużą smarujemy delikatnie olejem lub masłem klarowanym, wykładamy ciasto, nabijamy kilkakrotnie widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem jaglany. Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni. Mleko migdałowe zagotowujemy w rondelku, wsypujemy kaszę, daktyle sok i masło. Gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie dosładzamy np. miodem i studzimy. Na ciasto wykładamy krem jaglany i truskawki pokrojone w plasterki. Dekorujemy miętą. Smacznego!


Tekst/zdjęcia : Ewelina Szkutnik – Zabawa w gotowanie

Truskawki

Zapisz się na newsletter

No.9 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.