Truskawki…cudowny aspekt lata, niezapomniany smak dzieciństwa – szczególnie tych z dużą ilością śmietany i jeszcze większą ilością cukru. Kto z nas nie zna tego wspaniałego połączenia ? Dziś doceniam truskawki same w sobie, te pierwsze może jeszcze nie tak idealne, słodkawo-kwaśne muśnięte pierwszymi promieniami słońca, delikatnie zarumienione, ale mimo wszystko wyśmienite jak na ich nieśmiałe początki. Z miłości do truskawek powstały właśnie te lody truskawkowe oraz tarty z kremem jaglanym. Kto raz spróbuje, będzie wracał do nich nie raz.
LODY TRUSKAWKOWE
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
O,5 kg truskawek
Kilkanaście listków mięty
2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Truskawki obieramy z szypułek i dokładnie myjemy. Dobrze schłodzone mleko kokosowe wlewamy do miski, dodajemy truskawki, miętę i miód. Miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wypełniamy foremki do lodów i mrozimy przez kilka godzin. Jeśli nie mamy foremek do lodów można zamrozić je w pojemniku jako całość, trzeba przy tym przemieszać je co godzinę. Zjadać w ciepły i słoneczny dzień z wielkim uśmiechem na twarzy 🙂
MINI TARTY Z KREMEM JAGLANYM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego
¼ szklanki mleka migdałowego lub innego
2 łyżki cukru trzcinowego
Ewentualnie 2 łyżki wody
Na krem:
0,5szklanki kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka migdałowego
4 daktyle
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła klarowanego
Dodatkowo: kilka truskawek i listków mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w jednej misce i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie i się nie klei dodajemy wodę. Małe formy na tarty lub jedną dużą smarujemy delikatnie olejem lub masłem klarowanym, wykładamy ciasto, nabijamy kilkakrotnie widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem jaglany. Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni. Mleko migdałowe zagotowujemy w rondelku, wsypujemy kaszę, daktyle sok i masło. Gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie dosładzamy np. miodem i studzimy. Na ciasto wykładamy krem jaglany i truskawki pokrojone w plasterki. Dekorujemy miętą. Smacznego!
Tekst/zdjęcia : Ewelina Szkutnik – Zabawa w gotowanie