AUTOR: Dorot Stempniewicz
Ile łyżeczek cukru już dzisiaj zjadłaś?
Zastanawiałaś się czy jesteś od niego uzależniona?
Może detoks cukrowy, to coś czego Twój organizm potrzebuje?
Niewątpliwie, żyjesz w czasach, w których masz nieograniczony dostęp do cukru i jesteś przez niego dosłownie bombardowana. Spożywasz go w nadmiernych ilościach zarówno świadomie, jak i nieświadomie, ponieważ znajduje się w produktach, których zazwyczaj nawet o to nie podejrzewasz.
Za każdym razem, gdy sięgasz w sklepie po sok owocowy, dżem, zupę w proszku, keczup, musztardę, ocet balsamiczny, jogurty owocowe, płatki śniadaniowe, mleczne desery dla dzieci, przekąski, napoje gazowane, wędliny, czekoladę – uświadom sobie, że to kolejne, utajnione, dawki cukru.
Żeby przybliżyć Ci skalę problemu, napiszę tylko, że mała puszka coca-coli to 7 łyżeczek cukru, baton Snickers (50 g) to 6 łyżeczek cukru, porcja płatków śniadaniowych dla dzieci (30 g) to 2 łyżeczki cukru. Spodziewałaś się tego?
Według Światowej Organizacji Zdrowia kobiety mogą zjadać maksymalnie 6 łyżeczek cukru dziennie, a mężczyźni 8. Wytyczne te odnoszą się do cukrów dodawanych do jedzenia (nie tylko przez producentów, ale także przez Ciebie podczas gotowania i przyrządzania posiłków) oraz cukrów występujących naturalnie w miodzie, syropach i sokach owocowych. Nie odnoszą się natomiast do cukrów zawartych w świeżych owocach i warzywach czy w mleku.
Cukier dodawany do produktów przez producentów znajdziesz na etykietach pod następującymi nazwami: cukier, dekstroza, sacharoza, syrop fruktozowy, syrop glukozowy, aspartam (E951), acesulfam K (E950), sacharyna (E955), sorbitol (E420), mannitol (E421).
Etykiety warto czytać i świadomie wybierać produkty bez tych dodatków, z jak najkrótszą listą składników.
Czym jest biały cukier?
Biały cukier to rafinowana sacharoza, czyli produkt złożonego procesu chemicznego, podczas którego syrop z trzciny cukrowej lub buraka jest pozbawiany wartościowych składników mineralnych.
Krótko mówiąc cukier jest produktem chemicznym dla którego nie powinno być miejsca w Twoim życiu. Badania naukowe dowiodły, że jest substancją tak samo uzależniającą jak narkotyki czy inne używki, a jego regularne spożywanie wprowadza trwałe zmiany w naszym mózgu, podobne do tych wprowadzanych przez kokainę.
Dlaczego jest taki zły? Co powoduje w Twoim organizmie?
Regularne spożywanie cukru powoduje trwałe spustoszenie w Twoim organizmie. Najczęściej nie zdajesz sobie z tego sprawy i wydaje Ci się, że pojawiające się objawy są wynikiem czegoś zupełnie innego.
- Jest pożywieniem dla nowotworów, bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów w Twoim organizmie. Osłabia Twój układ odpornościowy, przez co często jesteś chora lub przeziębiona. Masz katar, kaszel, być może cierpisz też na nasilające się alergie
- Powoduje nadwagę i próchnicę zębów oraz dolegliwości skórne
- Rujnuje równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. I zaburza prawidłowe działanie organów wewnętrznych: jelit, wątroby, serca, nadnerczy
- Stopniowo doprowadza do cukrzycy
- Osłabia Twój układ nerwowy. Wywołuje niepokój, trudność z koncentracją, rozdrażnienie, zmęczenie i depresję. Powoduje gwałtowne zmiany nastrojów. Najczęściej nadpobudliwość dzieci wynika właśnie z regularnego przyjmowania przez nie nadmiernych ilości cukru
- Wywołuje bóle głowy i migreny
- Obniża popęd seksualny. Zaburza gospodarkę hormonalną organizmu
- Uzależnia
Czy jesteś od niego uzależniona?
Odpowiedz sobie szczerze na poniższe pytania. Pamiętaj robisz to tylko dla siebie, nikt nie będzie czytał Twoich zapisków. A szczere odpowiedzi, prawdopodobnie uświadomią Ci coś bardzo ważnego.
1/ Czy popołudniu odczuwasz spadek energii i zmęczenie?
2/ Czy trudno jest Ci się powstrzymać przed kupieniem czegoś słodkiego, gdy robisz zakupy na cały tydzień? Mimo że nie masz tego na swojej liście zakupów.
3/ Czy z trudnością powstrzymujesz się przed jedzeniem drożdżówek, pączków, ciasta, bułeczek, czekolady podczas przerwy w pracy?
4/ Czy nagradzasz się słodyczami?
5/ Czy trudno Ci przerwać jedzenie słodyczy, gdy już zaczniesz? I zamiast jednej kostki czekolady zjadasz całą tabliczkę?
6/ Czy jesteś poddenerwowana lub smutna i ciężko jest Ci się skupić na wykonywanym zadaniu, gdy nie możesz zjeść czegoś słodkiego?
7/ Czy często sięgasz po coś słodkiego zaraz po zjedzonym posiłku?
8/ Czy mimo, że chcesz to nie potrafisz sobie odmówić posłodzenia cukrem kawy albo herbaty?
9/ Czy codziennie wypijasz gazowany napój lub inny napój słodzony?
10/ Czy często chorujesz lub jesteś przeziębiona?
Jeżeli na przynajmniej cztery pytania odpowiedziałaś twierdząco, prawdopodobnie jesteś uzależniona od cukru i nie wyobrażasz sobie bez niego, choćby jednego dnia.
Nie wierzysz? Spróbuj odstawić cukier, od dzisiaj, od teraz. Na początku na pewno nie będzie to łatwe, w końcu jest to uzależnienie, jak każde inne. Ale gdy już to zrobisz, przekonasz się jakie będą tego efekty i zobaczysz jak Twój organizm funkcjonuje bez cukru, najzwyczajniej nie będziesz miała ochoty do niego wrócić.
Zerwanie znajomości z cukrem, nie oznacza, że już nigdy w życiu nie zjesz niczego słodkiego. Jest tyle naturalnych zamienników cukru, że z pewnością wybierzesz coś dla siebie. Musisz się tylko nauczyć wybierać to co nie będzie Tobie szkodziło.
W moich domu już od dawna nie ma miejsca na zwykły biały cukier, ani zwykłe sklepowe słodycze. Skoro mi się udało zerwać tę niezdrową relację, Ty też jesteś w stanie to zrobić! Tu chodzi o zdrowie Twoje i Twoich najbliższych, więc naprawdę warto!
Podejmujesz wyzwanie?
Zdjęcie: Freepik
Od jutra nie pije cherbaty z cukrem i kawy. Wiekszy problem bedzie z krowkami ,kocham krowki 🙁