Kontynuując nasz cykl MINTOWE ROZMOWY dziś zaglądamy do kuchni Bartłomieja Broma – właściciela restauracji Rada Miasta Food&Wine.

***

Bartłomiej Brom

1/ Jaka jest Twoja kuchnia?

Prosta, nieskomplikowana z ograniczoną ilością składników. To kuchnia Włoch, które są największą inspiracją.

2/ Bez jakiego warzywa nie mógłbyś się obyć?

Ogórek zielony, smak dzieciństwa. Cudowna świeżość i rześkość.

3/ Czekolada gorzka czy mleczna?

Gorzka zawsze i wszędzie, najlepiej z chilli.

4. Masło czy olej kokosowy?

Masło – najlepszy nośnik smaku. Nie ma kuchni bez masła.

5/ Ulubione danie, gdy byłeś dzieckiem.

Świąteczny barszcz z pierogami z kapustą i własnoręcznie zbieranymi przez mamę grzybami. Tak jadło się u nas w domu, raz do roku dlatego to miłe i oczekiwane danie.

6/ Czego nie umiałbyś ugotować?

Hmmmm, pewnie czegoś egzotycznego zawierającego trudne i niekoniecznie apetyczne składniki jak świerszcze czy chrząszcze.

7/ Gdy na świecie byłby tylko jeden owoc, co by to było?

Marakuja – uwielbiam. Na tarasie hodujemy pnącze, w zeszłym roku dało nam dwa owoce. Poza tym ma przepiękne kwiaty.

8/ Makaron czy ryż?

Pasta, pasta i jeszcze raz pasta, najlepiej „aglio olio peperoncino”.

9/ Twoje życiowe motto?

„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle” – słowa Salvadora Dali, i tego się trzymajmy.

10/ Skąd czerpiesz inspirację na dania?

Hala targowa w Gdańsku, pokazuje nam pełną sezonowość i dostępność produktów to napędza do działania i burzy mózgów w załodze. Po każdej burzy wychodzi.


 Zdjęcia: Michał Łuczycki

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.