Czy Wam również rabarbar kojarzy się z beztroskim dzieciństwem ? Dla Nas to zdecydowanie comfort food, niezapomniany smak, do którego chce się wracać!
Tak na chwilę przenieść się w przeszłość i móc ukradkiem podjeść trochę cukru, który chrupał w zębach i wykrzywiać usta w łobuzerskim uśmiechu przez kwaskowość rabarbaru.
W dzisiejszych czasach szukamy głębszych doznań, mieszamy smaki i aromaty, udoskonalamy coś, co niegdyś było przecież idealne. A jednak, warto czasami pokusić się o odrobinę szaleństwa, takiego jak Kasza jaglana na mleku migdałowym z gruszką, rabarbarem i migdałami! Zapraszamy!
KASZA JAGLANA NA MLEKU MIGDAŁOWYM
Gruszka / Rabarbar / Migdały
Na 2 porcje
1/3 kubka kaszy jaglanej MELVIT
1 łyżeczka masła klarowanego
1 kubek mleka migdałowego
1 gruszka
1 rabarbar
1 łyżka masła klarowanego
Szczypta cynamonu
Szczypta kardamonu
1 łyżka wody różanej
1 łyżka syropu klonowego
Dodatki: rozgniecione migdały, mięta
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wrzucamy do garnka, w którym będziemy ją gotować. Podprażamy przez chwilę na sucho po czym dodajemy masło klarowane i jeszcze chwilę prażymy cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie płyn, czyli ok. 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy by doszła.
Gruszkę i rabarbar obieramy. Gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Masło klarowane rozpuszczamy na patelni, wrzucamy owoce i przyprawy. Dusimy 5 minut. Dodajemy wodę różaną i syrop klonowy i smażymy jeszcze minut co jakiś czas mieszając.
Kaszę wykładamy do miski, układamy na niej uduszone owoce, posypujemy migdałami i dekorujemy miętą. Smacznego!
Tekst/Zdjęcia: Ewelina Szkutnik