Gdy Monika zaczęła wprowadzać Gai stałe posiłki, publikowała je na Instagramie, dzieląc się swoimi kulinarnymi pomysłami. Szybko okazało się, że wiele mam chętnie korzysta z tych inspiracji, a maluszkom bardzo zasmakowały. Na łamach magazynu MINT rozpoczynamy zatem nowy cykl #fitgaja pod patronatem Beaba Babycook. Porcja przepisów na śniadanie, obiad i kolację z sezonowymi produktami w roli głównej. 1,2,3…rozpoczynamy jesiennym menu dla malutkich brzuszków!
***
ŚNIADANIE: OMLET Z GRUSZKĄ
SKŁADNIKI:
pół miękkiej gruszki
1 jajko kurze ( lub 4 jajka przepiórcze)
łyżka mąki jaglanej
łyżeczka oleju kokosowego lub masła ghee
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, a po uzyskaniu gładkiej masy wylewamy na malutką patelnię. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, tak aby góra omletu ścięła się, a dół się nie przypalił. Wykładamy na talerzyk, omlet w środku powinien być mokry i pulchny ale nie lejący się. Jeśli nie mamy tak małej patelni – można z tej samej masy upiec placuszki, na suchej patelni.
Porada: To czym karmimy nasze dzieci, ma bezpośredni i kluczowy wpływ na ich zdrowie. Nadmiar cukru w diecie powoduje zakwaszenie organizmu, a w takich warunkach idealnie rozwijają się bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby. W związku z tym powinniśmy ograniczać słodkie produkty w diecie naszych dzieci i eliminować je całkowicie najdłużej jak się da.
OBIAD: RYBNE PLACUSZKI Z KASZĄ JAGLANĄ I MARCHEWKĄ
SKŁADNIKI:
kawałek ryby (ja użyłam polędwiczki z mintaja, idealnie byłoby kilka godzin wcześniej przyprawić ją cytryną i ziołami)
pół marchewki startej na drobnej tarce (ilość marchewki można dopasować wg upodobań)
dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 małe jajko kurze (lub 4 przepiórcze)
posiekana zielona pietruszka
Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy. Powinniśmy uzyskać konsystencję z której da się uformować placuszki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej kaszy. Rozgrzewamy piekarnik do 180st, formujemy placuszki i pieczemy 10 min z jednej strony i 5 min z drugiej aż się zarumienią. Można je również usmażyć na patelni dodając małą ilość tłuszczu – najlepiej masło ghee.
KREM Z DYNI I BATATÓW Z AMARANTUSEM
SKŁADNIKI:
20 kostek obranej dyni1 batat pokrojony w kostkę
mała cebula
1 ząbek czosnku
100 ml mleczka kokosowego
1/4 szklanki surowej kaszy amarantus
łyżka oleju kokosowego lub masła ghee
łyżeczka kurkumy
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę. Po zeszkleniu dodajemy dynię i batata oraz amarantus i kurkumę. Chwilę rozgrzewamy całość mieszając. Zalewamy wodą tak, aby nie przykryć całkiem warzyw. Pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeśli warzywa są miękkie, dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Można podać posypując ekspandowanym amarantusem.
Amranantus zalicza się do najbardziej wartościowych dla zdrowia pokarmów. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ma wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dodatkowo jest bogaty w witaminy z grupy B i ma 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak i pszenica
Autor: Monika Garboś / Zdjęcia: Małgorzata Stępień