Gdy Monika zaczęła wprowadzać Gai stałe posiłki, publikowała je na Instagramie, dzieląc się swoimi kulinarnymi pomysłami. Szybko okazało się, że wiele mam chętnie korzysta z tych inspiracji, a maluszkom bardzo zasmakowały. Na łamach magazynu MINT rozpoczynamy zatem nowy cykl #fitgaja pod patronatem Beaba Babycook. Porcja przepisów na śniadanie, obiad i kolację z sezonowymi produktami w roli głównej. 1,2,3…rozpoczynamy jesiennym menu dla malutkich brzuszków!

***

ŚNIADANIE: OMLET Z GRUSZKĄ

Obiad dla maluszkaSKŁADNIKI:

pół miękkiej gruszki

1 jajko kurze ( lub 4 jajka przepiórcze)

łyżka mąki jaglanej

łyżeczka oleju kokosowego lub masła ghee

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, a po uzyskaniu gładkiej masy wylewamy na malutką patelnię. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, tak aby góra omletu ścięła się, a dół się nie przypalił. Wykładamy na talerzyk, omlet w środku powinien być mokry i pulchny ale nie lejący się. Jeśli nie mamy tak małej patelni – można z tej samej masy upiec placuszki, na suchej patelni.

Porada:  To czym karmimy nasze dzieci, ma bezpośredni i kluczowy wpływ na ich zdrowie. Nadmiar cukru w diecie powoduje zakwaszenie organizmu, a w takich warunkach idealnie rozwijają się bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby. W związku z tym powinniśmy ograniczać słodkie produkty w diecie naszych dzieci i eliminować je całkowicie najdłużej jak się da.


OBIAD: RYBNE PLACUSZKI Z KASZĄ JAGLANĄ I MARCHEWKĄ

Obiad dla maluszkaSKŁADNIKI:

kawałek ryby (ja użyłam polędwiczki z mintaja, idealnie byłoby kilka godzin wcześniej przyprawić ją cytryną i ziołami)

pół marchewki startej na drobnej tarce (ilość marchewki można dopasować wg upodobań)

dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1 małe jajko kurze (lub 4 przepiórcze)

posiekana zielona pietruszka

Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy. Powinniśmy uzyskać konsystencję z której da się uformować placuszki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej kaszy. Rozgrzewamy piekarnik do 180st, formujemy placuszki i pieczemy 10 min z jednej strony i 5 min z drugiej aż się zarumienią. Można je również usmażyć na patelni dodając małą ilość tłuszczu – najlepiej masło ghee.


KREM Z DYNI I BATATÓW Z AMARANTUSEM

Kolacja dla maluszkaSKŁADNIKI:

20 kostek obranej dyni1 batat pokrojony w kostkę

mała cebula

1 ząbek czosnku

100 ml mleczka kokosowego

1/4 szklanki surowej kaszy amarantus

łyżka oleju kokosowego lub masła ghee

łyżeczka kurkumy

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę. Po zeszkleniu dodajemy dynię i batata oraz amarantus i kurkumę. Chwilę rozgrzewamy całość mieszając. Zalewamy wodą tak, aby nie przykryć całkiem warzyw. Pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeśli warzywa są miękkie, dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Można podać posypując ekspandowanym amarantusem.

Amranantus zalicza się do najbardziej wartościowych dla zdrowia pokarmów. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ma wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dodatkowo jest bogaty w witaminy z grupy B i ma 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak i pszenica

 


Autor: Monika Garboś / Zdjęcia: Małgorzata Stępień

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.