Autor: Monika Garboś
#fitgaja to cykl o rozszerzaniu diety maluszka z Moniką Garboś.
Gdy przychodzi moment na pierwsze posiłki, niejedna mama zastanawia się co przygotować, aby dziecko poznało nowe smaki, a czas posiłków był nie tylko bogaty w walory smakowe, ale także odżywczy w niezbędne dla dziecka produkty.
Rozszerzaniu diety maluszka zawsze towarzyszy stres. Obawiamy się alergii pokarmowych z jednej strony, a z drugiej zachodzimy w głowę jak skomponować posiłki malucha, aby były smaczne i wartościowe. Która z nas nie wertowała książek, internetu, nie dopytywała przyjaciółki i lekarza, co podać maluszkowi, aby go zachęcić do poznawania nowych smaków.
Monika dla swojej córeczki Gai przygotowuje smaczne i proste dania, które nie tylko cieszą oko, ale przede wszystkim zapraszają do świata smaków. Zobacz, że i Ty możesz odważnie proponować połączenia aromatów i barw, aby wychować małego smakosza.
Poznaj pyszne dania, na które skusi się nie tylko Twój niemowlak.
OMLET Z GRUSZKĄ
od 7 miesiąca dla dzieci nie uczulonych na jajko kurze
SKŁADNIKI
1 jajko
pół gruszki
łyżeczka oleju kokosowego
ekspandowany amarantus
PRZYGOTOWANIE
Jajko (lub samo żółtko) blendujemy z obraną i pokrojoną w kostkę gruszką oraz łyżeczką oleju kokosowego. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia, wykładamy na talerz i posypujemy ekspandowany amarantusem.
KASZKA JAGLANA KOKOSOWA
SKŁADNIKI
pół szkl. ugotowanej na wodzie kaszy jaglanej
łyżka mleka kokosowego
łyżeczka wiórków kokosowych bio
PRZYGOTOWANIE
Kasze płuczemy na sitku i gotujemy w wodzie pod przykryciem w proporcji 1:2. Po ugotowaniu blendujemy ją z mlekiem kokosowym i dodajemy wiórki.
Zdjęcia: Monika Garboś
Monika Garboś – Mama trójki, Trener Crossfit Level1, pasjonatka treningu funkcjonalnego oraz mobility. Autorka bloga fb Trener Mama oraz profilu ig – @monika_trenermama. Doradca chustonoszenia ClauWi. Organizatorka wyjazdów warsztatowych dla mam z niemowlętami – Eomeoni zaprasza do świata