GRILLOWANY BURGER to pomysł na dziś! Idealny na obiad, kolację lub nawet śniadanie, Ty wybierasz!

Burger nie musi oznaczać tylko hamburgera, bułki i sałaty. Możecie zrobić go na swój własny sposób, przygotujcie kotleta z buraka i kaszy jaglanej albo po prostu zaserwujcie bakłażana! To bardzo wdzięczne i smaczne warzywo, które idealnie smakuje grillowane. Podane w towarzystwie mozzareli, pomidora, rukoli i grillowanych warzyw, zamknięte w podpieczonej bułce stworzy burgera idealnego, choć warzywnego! Wypróbujcie koniecznie, póki jeszcze sezon grillowy trwa!

Daria Rybicka, dietetyk doradza, że bakłażany:

  • Są niskokaloryczne (cały bakłażan 300g ma ok. 50 kcal)
  • Nie można ich jeść na surowo, ponieważ zawierają solaninę, która jest toksyczna
  • Nie obieraj ich przed przygotowaniem
  • Fioletowa skórka zawiera związki (antocyjany), które nadają intensywną barwę oraz wykazują silne właściwości przeciwutleniające (zmniejszają m.in. ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej)
  • Chronią mózg przed wolnymi rodnikami (dzięki zawartości nasuniny)
  • Coraz częściej mówi się, że charakterystyczna dla bakłażana nasunina hamuje tworzenie się nowych naczyń krwionośnych występujących przy wielu nowotworach złośliwych
  • Są afrodyzjakiem
  • Pomagają obniżać cholesterol
  • Zawierają potas, wapń i magnez
  • Są dobrym źródłem błonnika – średni bakłażan zawiera ok. 6g
  • Odradzam je osobom, które mają problemy z układem pokarmowym (są ciężkostrawne)
  • Nie polecam ich jeść kobietom w ciąży i dzieciom

Jeśli podczas przygotowania bakłażanów używasz tłuszczu pamiętaj, że bardzo łatwo go wchłoną stając się wtedy kaloryczne. Polecam posmarować kawałki bakłażana tłuszczem używając pędzelka i później smażyć na suchej patelni – w przeciwnym razie wypiją tyle tłuszczu, ile wlejesz na patelnię.

Jako alternatywę do smażenia możesz wybrać grillowanie, pieczenie, gotowanie oraz duszenie np. z dodatkiem czosnku i cebuli. Polecam łączyć je z suszonymi pomidorami, cukinią oraz papryką. Jeśli nie jesteś fanem charakterystycznego, lekko gorzkawego smaku bakłażana wykorzystuj go do zapiekanek, połącz z ziemniakami i sosem pomidorowym, z którymi bardzo dobrze się komponuje. Zapiekanie wyłagodzi również gorzkawy smak.

Bakłażany najczęściej grilluję i wykorzystuję jako składnik sałatek, dodaję do leczo oraz faszeruję.

GRILLOWANY BURGER Z BAKŁAŻANA

Dla 4 osób

/Ewelina Szkutnik/

Składniki:

1 bakłażan

1 czerwona cebula

1 papryka

kilka pieczarek

1 pomidor

rukola

1 kulka mozzarelli

Sól, pieprz, bazylia, papryka słodka

Ketchup, majonez (jak kto lubi)

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na dość grube, ok. 1 cm plastry. Nasalamy z obu stron i zostawiamy tak na pół godziny. Po tym czasie dokładnie płuczemy i suszymy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę kroimy w słupki, a cebulę na ćwiartki i obieramy warstwami. Tak przygotowane warzywa polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy. Zostawiamy tak na pół godziny. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. W tym czasie rozpalamy grilla, gdy jest odpowiednio rozgrzany grillujemy zamarynowane warzywa. Bakłażana grillujemy kilka minut z jednej strony, po tym czasie odwracamy i układamy na nim plaster mozzarelli, grillujemy do rozpuszczenia się sera. Bułkę na burgera rozcinamy na pół i podpiekamy na ruszcie, następnie smarujemy ją ketchupem/majonezem. Układamy rukolę, pomidora, bakłażana z mozarellą, ugrillowane warzywa i przykrywamy bułką. Smacznego !

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.