GRILLOWANY BURGER to pomysł na dziś! Idealny na obiad, kolację lub nawet śniadanie, Ty wybierasz!
Burger nie musi oznaczać tylko hamburgera, bułki i sałaty. Możecie zrobić go na swój własny sposób, przygotujcie kotleta z buraka i kaszy jaglanej albo po prostu zaserwujcie bakłażana! To bardzo wdzięczne i smaczne warzywo, które idealnie smakuje grillowane. Podane w towarzystwie mozzareli, pomidora, rukoli i grillowanych warzyw, zamknięte w podpieczonej bułce stworzy burgera idealnego, choć warzywnego! Wypróbujcie koniecznie, póki jeszcze sezon grillowy trwa!
Daria Rybicka, dietetyk doradza, że bakłażany:
- Są niskokaloryczne (cały bakłażan 300g ma ok. 50 kcal)
- Nie można ich jeść na surowo, ponieważ zawierają solaninę, która jest toksyczna
- Nie obieraj ich przed przygotowaniem
- Fioletowa skórka zawiera związki (antocyjany), które nadają intensywną barwę oraz wykazują silne właściwości przeciwutleniające (zmniejszają m.in. ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej)
- Chronią mózg przed wolnymi rodnikami (dzięki zawartości nasuniny)
- Coraz częściej mówi się, że charakterystyczna dla bakłażana nasunina hamuje tworzenie się nowych naczyń krwionośnych występujących przy wielu nowotworach złośliwych
- Są afrodyzjakiem
- Pomagają obniżać cholesterol
- Zawierają potas, wapń i magnez
- Są dobrym źródłem błonnika – średni bakłażan zawiera ok. 6g
- Odradzam je osobom, które mają problemy z układem pokarmowym (są ciężkostrawne)
- Nie polecam ich jeść kobietom w ciąży i dzieciom
Jeśli podczas przygotowania bakłażanów używasz tłuszczu pamiętaj, że bardzo łatwo go wchłoną stając się wtedy kaloryczne. Polecam posmarować kawałki bakłażana tłuszczem używając pędzelka i później smażyć na suchej patelni – w przeciwnym razie wypiją tyle tłuszczu, ile wlejesz na patelnię.
Jako alternatywę do smażenia możesz wybrać grillowanie, pieczenie, gotowanie oraz duszenie np. z dodatkiem czosnku i cebuli. Polecam łączyć je z suszonymi pomidorami, cukinią oraz papryką. Jeśli nie jesteś fanem charakterystycznego, lekko gorzkawego smaku bakłażana wykorzystuj go do zapiekanek, połącz z ziemniakami i sosem pomidorowym, z którymi bardzo dobrze się komponuje. Zapiekanie wyłagodzi również gorzkawy smak.
Bakłażany najczęściej grilluję i wykorzystuję jako składnik sałatek, dodaję do leczo oraz faszeruję.
GRILLOWANY BURGER Z BAKŁAŻANA
Dla 4 osób
/Ewelina Szkutnik/
Składniki:
1 bakłażan
1 czerwona cebula
1 papryka
kilka pieczarek
1 pomidor
rukola
1 kulka mozzarelli
Sól, pieprz, bazylia, papryka słodka
Ketchup, majonez (jak kto lubi)
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na dość grube, ok. 1 cm plastry. Nasalamy z obu stron i zostawiamy tak na pół godziny. Po tym czasie dokładnie płuczemy i suszymy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę kroimy w słupki, a cebulę na ćwiartki i obieramy warstwami. Tak przygotowane warzywa polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy. Zostawiamy tak na pół godziny. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. W tym czasie rozpalamy grilla, gdy jest odpowiednio rozgrzany grillujemy zamarynowane warzywa. Bakłażana grillujemy kilka minut z jednej strony, po tym czasie odwracamy i układamy na nim plaster mozzarelli, grillujemy do rozpuszczenia się sera. Bułkę na burgera rozcinamy na pół i podpiekamy na ruszcie, następnie smarujemy ją ketchupem/majonezem. Układamy rukolę, pomidora, bakłażana z mozarellą, ugrillowane warzywa i przykrywamy bułką. Smacznego !