Znudziły Wam się kiełbaski czy cukinie z grilla? Macie ochotę wypróbować czegoś innego ? Właśnie na straganach pojawiła się kukurydza, pomidory czerwienią się z każdej strony, a pietruszka pachnie prosto z ogródka. Skusiliśmy się by połączyć je ze sobą, dodaliśmy krewetki i jesteśmy zachwycone!!! Może dacie się namówić na tą nietypową wersję grilla i zaskoczycie znajomych nowymi smakami ?
GRILLOWANE WARZYWA Z KREWETKAMI
Składniki:
250 g krewetek
2 kolby kukurydzy
100 g pomidorków koktajlowych
½ pęczka natki pietruszki
Sól, pieprz, chilli
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kukurydzę obierz, pokrój lub połam na 5 centymentrowe kawałki. Pomidorki oraz krewetki dokładnie umyj. Natkę pietruszki posiekaj na bardzo drobno. W dużej misce umieść kukurydzę, pomidorki oraz krewetki. Polej wszystko 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj natkę pietruszki, trochę soli i pieprzu do smaku oraz niewielką ilość chilli (opcjonalnie). Wymieszaj wszystko dokładnie i umieść na folii aluminiowej. Można przygotować kilka małych paczuszek, zawinąć szczelnie i umieścić na ruszcie rozgrzanego grilla. Po ok. 30 minutach nasze danie jest gotowe. Smacznego!
Tekst/zdjęcia: Ewelina Szkutnik – Zabawa w gotowanie