Pakora to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Są to warzywa zanurzone w cieście z mąki z ciecierzycy i usmażone w głębokim oleju. Może nie jest to najzdrowsza propozycja na karnawałową przekąskę, ale uwierzcie, że raz w roku można sobie pozwolić na taki mały grzeszek, bo jest po prostu smacznie!

Podając do tego ulubiony dip czy chutney na pewno zdobęcie uznanie wśród swoich gości i sprawicie, że choć na chwilę przeniosą się w kulinarną podróż do Indii.

PAKORA

Składniki:

5 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

¼ łyżeczki chilli

¼ łyżeczki mielonej kolendry

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnuszki

¼ łyżeczki kminu rzymskiego

Papryka, cukinia, cebula, brokuł lub inne warzywa

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Paprykę pokroić w słupki, cukinię w 3 mm plastry, brokuł podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w krążki. Na patelni lub w garnku rozgrzać olej (tak by sięgał 3-4 cm wysokości). Ole musi być bardzo dobrze rozgrzany więc przed smażeniem warzywa sprawdźcie go wrzucając kroplę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć tzn. że olej jest rozgrzany. Zanurzać warzywa w cieście i smażyć partiami ok. 4 minuty, co jakiś czas odwracać by równomiernie się zezłociły. Podawać z ulubionym dipem. My proponujemy jabłkowo – pietruszkowy.

DSC_8759 DSC_8772

CHUTNEY JABŁKOWO-PIETRUSZKOWY

Składniki:

1 jabłko

Duża garść natki pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżka jogurtu naturalnego

Szczypta chilli

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Podawaj do warzyw w pakorze.

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.