Pakora to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Są to warzywa zanurzone w cieście z mąki z ciecierzycy i usmażone w głębokim oleju. Może nie jest to najzdrowsza propozycja na karnawałową przekąskę, ale uwierzcie, że raz w roku można sobie pozwolić na taki mały grzeszek, bo jest po prostu smacznie!

Podając do tego ulubiony dip czy chutney na pewno zdobęcie uznanie wśród swoich gości i sprawicie, że choć na chwilę przeniosą się w kulinarną podróż do Indii.

PAKORA

Składniki:

5 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

¼ łyżeczki chilli

¼ łyżeczki mielonej kolendry

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnuszki

¼ łyżeczki kminu rzymskiego

Papryka, cukinia, cebula, brokuł lub inne warzywa

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Paprykę pokroić w słupki, cukinię w 3 mm plastry, brokuł podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w krążki. Na patelni lub w garnku rozgrzać olej (tak by sięgał 3-4 cm wysokości). Ole musi być bardzo dobrze rozgrzany więc przed smażeniem warzywa sprawdźcie go wrzucając kroplę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć tzn. że olej jest rozgrzany. Zanurzać warzywa w cieście i smażyć partiami ok. 4 minuty, co jakiś czas odwracać by równomiernie się zezłociły. Podawać z ulubionym dipem. My proponujemy jabłkowo – pietruszkowy.

DSC_8759 DSC_8772

CHUTNEY JABŁKOWO-PIETRUSZKOWY

Składniki:

1 jabłko

Duża garść natki pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżka jogurtu naturalnego

Szczypta chilli

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Podawaj do warzyw w pakorze.

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ