Pakora to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Są to warzywa zanurzone w cieście z mąki z ciecierzycy i usmażone w głębokim oleju. Może nie jest to najzdrowsza propozycja na karnawałową przekąskę, ale uwierzcie, że raz w roku można sobie pozwolić na taki mały grzeszek, bo jest po prostu smacznie!
Podając do tego ulubiony dip czy chutney na pewno zdobęcie uznanie wśród swoich gości i sprawicie, że choć na chwilę przeniosą się w kulinarną podróż do Indii.
PAKORA
Składniki:
5 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody
¼ łyżeczki chilli
¼ łyżeczki mielonej kolendry
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnuszki
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
Papryka, cukinia, cebula, brokuł lub inne warzywa
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Paprykę pokroić w słupki, cukinię w 3 mm plastry, brokuł podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w krążki. Na patelni lub w garnku rozgrzać olej (tak by sięgał 3-4 cm wysokości). Ole musi być bardzo dobrze rozgrzany więc przed smażeniem warzywa sprawdźcie go wrzucając kroplę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć tzn. że olej jest rozgrzany. Zanurzać warzywa w cieście i smażyć partiami ok. 4 minuty, co jakiś czas odwracać by równomiernie się zażółciły. Podawać z ulubionym dipem. My proponujemy jabłkowo – pietruszkowy.
CHUTNEY JABŁKOWO-PIETRUSZKOWY
Składniki:
1 jabłko
Duża garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
Szczypta chilli
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Podawaj do warzyw w pakorze.
Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik
WIĘCEJ PYSZNYCH PRZEPISÓW SZUKAJ NA MINT MAG SMAKI