Kiszonki: Odporność zamknięta w słoiku

Kiszonki – są jednym z najwspanialszych  odkryć. To pasja zrodzona z miłości do rodziny i natury. Na przestrzeni roku z nadzieją i wdzięcznością obserwowaliśmy, jak poprawiła się odporność i siła głównie naszych dzieci. To nieprawdopodobne, jaką moc dobroczynnych właściwości skrywają w sobie domowe kiszonki, pragnę przekonać, że nasze dzieci mogą pokochać ich smak tak samo, jak dorośli!

ZDJĘCIA: ALEKSANDRA WYŻGA

AUTOR: DOROTA SZWAJKA

kiszonki

SKLEP

Kiszonki najlepsze na odporność

Okres zimowy szczególnie skłania nas do podejmowania kolejnych wyzwań w walce z odpornością naszą, a zwłaszcza naszych dzieci. Nie oznacza to jednak, iż tylko w tym czasie jelita potrzebują wsparcia i wzmocnienia. Trwałe nawyki, jak również dbanie o odporność naszych dzieci, to całoroczna akcja. Kiszonki to swojego rodzaju powrót do korzeni. 

kiszonki

Zaprzyjaźnij się z kiszonkami

 

Naszą przygodę z Matką Naturą nazwałabym przebudzeniem, przyszła bardzo NATURALNIE. Zrodziła się z potrzeby serca, jakby nasz organizm rodzinny sygnalizował potrzebę zmian.

Często pojawiające się infekcje starszej córki przyczyniły się do tego, że przy kolejnej ciąży pozostałam w domu dłużej. Oboje z mężem zdecydowaliśmy, iż najlepsze, co możemy podarować teraz naszej rodzinie, to właśnie mama w domu. Postanowiłam wykorzystać ten czas najlepiej, jak potrafiłam. A jak kiszonki pojawiły się w naszym domu?

Za cel postawiłam sobie właśnie zgłębienie wiedzy w zakresie odporności i zmiany nawyków żywieniowych.

kiszonki

Zakwas buraczany

Jako pierwszy, na stałe zagościł u nas zakwas buraczany. Pijemy go od ponad dwóch lat bez względu na porę roku. Zdarzają nam się przerwy ale wtedy zastępujemy je innymi kiszonymi smakami lub octami probiotycznymi. W międzyczasie miałam szczęście uczestniczyć w różnorodnych warsztatach, na których uczyłam się od podstaw kiszenia. Była to także nauka fermentowania oraz tworzenia żywych octów probiotycznych. A także konferencjach poświęconych jelitom, jako centrum naszej odporności. To był wspaniały czas. Zaszczepiłam w rodzinie nawyki, które dziś realnie chronią nas przed infekcjami. Nie boję się powiedzieć, że kiszonki mają moc!

Przepis, którym się dzisiaj z Wami dzielę dedykuję najmłodszym, choć pijemy go wszyscy. Ilość czosnku jest, która jest w pełni bezpieczna dla delikatnej i wrażliwej wątroby dziecka.

Do smaku kiszonki, czyli fermentowanych produktów możemy bardzo szybko przyzwyczaić nasze dzieci i na stałe wprowadzić nawyki żywieniowe całej rodziny. Nie rezygnujmy z kiszonek nawet w sezonie wiosenno-letnim, gdy czujność śpi, a podniebienie rozpieszczają sezonowe dary ziemi. Domowe kiszonki, zakwasy, jak również wszelkie przetwory to rodzinny nawyk, który zakorzenia się i kształtuje świadomość naszych dzieci. Co więcej uczy ich komponowania smaków, a także rozumienia jak istotne są dla naszego zdrowia.

kiszonki

Kiszonki, co warto o nich wiedzieć?

 

  • mają działanie probiotyczne związane z obecnością kwasu mlekowego
  • to właśnie kwas mlekowy przyczynia się do wzbogacenia flory bakteryjnej, ale także chroni przed infekcjami
  • są bogatym źródłem witamin z grupy C, B, E, A , a nawet K, która wzmacnia kości naszych dzieci
  • wszystkie składniki mineralne zawarte w kiszonkach nasz organizm lepiej przyswaja po procesie fermentacji
  • są pyszne, a przede wszystkim niezwykle łatwe w przygotowaniu

 

kiszonki

KISZONKI – ZAKWAS Z BURAKÓW

SKŁADNIKI

1,5 kg buraków

1,5 główki czosnku ( ząbki najlepiej obrać)

5 marchewek

4 pietruszki

½ dużego selera

garść pieprzu w ziarnach

garść ziela angielskiego

2 łyżki białej gorczycy

1 łyżka owoców jałowca

8 goździków

8 liści laurowych

1,5 do 2 łyżek soli ( najlepiej kłodawskiej)

3 litry przegotowanej, ostudzonej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Warzywa układamy naprzemiennie w dobrze wyparzonym słoju (pojemność 3 litry), podsypując warstwami zmieszane przyprawy, następnie zalewamy, zamykamy na tydzień.

WSKAZÓWKI

Po tygodniu, odcedzone ukiszone warzywa nadają się ponownie do sokowirówki. Możesz też z nich zrobić pastę z kiszonych buraków i kiszonego czosnku (2 ząbki). Blendujemy je ze szklanką namoczonych ziaren słonecznika, a następnie podsypujemy solą do smaku i gotowe!

Dorto Szwajka – Mama Hani i Helenki, wielbicielka wiejskiego rytmu życia, w którym zresztą zamieszkuję. Pasjonuję się wszystkim, co daje nam natura, szkoli się i stale poszerza swoją wiedzę w zakresie odporności, wzmacniania ciała ….i ducha. Od 12 jest nauczycielką języka angielskiego, od niedawna założycielką własnej szkoły językowej Oh! English w Lubinie. Jako mama montessoriańskich dzieci wdraża i pielęgnuję metodę holistyczną w procesie uczenia języka obcego u dzieci. W tym wszystkim w sumie widzi swoją jedną spójną całość.

podobne artykuły

magazyn dla mamy

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.