Kiszonki – są jednym z najwspanialszych  odkryć. To pasja zrodzona z miłości do rodziny i natury. Na przestrzeni roku z nadzieją i wdzięcznością obserwowaliśmy, jak poprawiła się odporność i siła głównie naszych dzieci. To nieprawdopodobne, jaką moc dobroczynnych właściwości skrywają w sobie domowe kiszonki, pragnę przekonać, że nasze dzieci mogą pokochać ich smak tak samo, jak dorośli!

***

 

CO Z TĄ ODPORNOŚCIĄ ZIMĄ

Okres zimowy szczególnie skłania nas do podejmowania kolejnych wyzwań w walce z odpornością naszą, a zwłaszcza naszych dzieci. Nie oznacza to jednak, iż tylko w tym czasie jelita potrzebują wsparcia i wzmocnienia. Trwałe nawyki, jak również dbanie o odporność naszych dzieci, to całoroczna akcja. Kiszonki to swojego rodzaju powrót do korzeni. 

kiszonki to sposób na odporność dla dzieci

KISZONKI – PRZYGODA ŻYCIA

Naszą przygodę z Matką Naturą nazwałabym przebudzeniem, przyszła bardzo NATURALNIE. Zrodziła się z potrzeby serca, jakby nasz organizm rodzinny sygnalizował potrzebę zmian.

Często pojawiające się infekcje starszej córki przyczyniły się do tego, że przy kolejnej ciąży pozostałam w domu dłużej. Oboje z mężem zdecydowaliśmy, iż najlepsze, co możemy podarować teraz naszej rodzinie, to właśnie mama w domu. Postanowiłam wykorzystać ten czas najlepiej, jak potrafiłam. A jak kiszonki pojawiły się w naszym domu?

Za cel postawiłam sobie właśnie zgłębienie wiedzy w zakresie odporności i zmiany nawyków żywieniowych.

ZAKWAS BURACZANY / KISZONKI

Jako pierwszy, na stałe zagościł u nas zakwas buraczany. Pijemy go od ponad dwóch lat bez względu na porę roku. Zdarzają nam się przerwy ale wtedy zastępujemy je innymi kiszonymi smakami lub octami probiotycznymi. W międzyczasie miałam szczęście uczestniczyć w różnorodnych warsztatach, na których uczyłam się od podstaw kiszenia. Była to także nauka fermentowania oraz tworzenia żywych octów probiotycznych. A także konferencjach poświęconych jelitom, jako centrum naszej odporności. To był wspaniały czas. Zaszczepiłam w rodzinie nawyki, które dziś realnie chronią nas przed infekcjami. Nie boję się powiedzieć, że kiszonki mają moc!

Przepis, którym się dzisiaj z Wami dzielę dedykuję najmłodszym, choć pijemy go wszyscy. Ilość czosnku jest, która jest w pełni bezpieczna dla delikatnej i wrażliwej wątroby dziecka.

Do smaku kiszonki, czyli fermentowanych produktów możemy bardzo szybko przyzwyczaić nasze dzieci i na stałe wprowadzić nawyki żywieniowe całej rodziny. Nie rezygnujmy z kiszonek nawet w sezonie wiosenno-letnim, gdy czujność śpi, a podniebienie rozpieszczają sezonowe dary ziemi. Domowe kiszonki, zakwasy, jak również wszelkie przetwory to rodzinny nawyk, który zakorzenia się i kształtuje świadomość naszych dzieci. Co więcej uczy ich komponowania smaków, a także rozumienia jak istotne są dla naszego zdrowia.

kiszonki to sposób na odporność dla dzieci

KISZONKI / CO WARTO O NICH WIEDZIEĆ

  • mają działanie probiotyczne związane z obecnością kwasu mlekowego
  • to właśnie kwas mlekowy przyczynia się do wzbogacenia flory bakteryjnej, ale także chroni przed infekcjami
  • są bogatym źródłem witamin z grupy C, B, E, A , a nawet K, która wzmacnia kości naszych dzieci
  • wszystkie składniki mineralne zawarte w kiszonkach nasz organizm lepiej przyswaja po procesie fermentacji
  • są pyszne, a przede wszystkim niezwykle łatwe w przygotowaniu

ZAKWAS BURACZANY

 

kiszonki to sposób na odporność dla dzieci

 

SKŁADNIKI

1,5 kg buraków

1,5 główki czosnku ( ząbki najlepiej obrać)

5 marchewek

4 pietruszki

½ dużego selera

garść pieprzu w ziarnach

garść ziela angielskiego

2 łyżki białej gorczycy

1 łyżka owoców jałowca

8 goździków

8 liści laurowych

1,5 do 2 łyżek soli ( najlepiej kłodawskiej)

3 litry przegotowanej, ostudzonej wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa układamy naprzemiennie w dobrze wyparzonym słoju ( pojemność 3 litry), podsypując warstwami zmieszane przyprawy, następnie zalewamy, zamykamy na tydzień.

WSKAZÓWKI:

Po tygodniu, odcedzone ukiszone warzywa nadają się ponownie do sokowirówki. Możesz też z nich zrobić pastę z kiszonych buraków i kiszonego czosnku (2 ząbki). Blendujemy je ze szklanką namoczonych ziaren słonecznika, a następnie podsypujemy solą do smaku i gotowe !


FERMENTOWANE PŁATKI OWSIANE

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1/ Dowolną ilość płatków owsianych zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (około 2 cm) ponad ich powierzchnię. Zamykamy szczelnie w słoiku na około 2 dni.

2/ Po procesie fermentacji płatki można zblendować.

3/ Podawać z dodatkiem owoców, jogurtu, laską wanilii, cynamonem, miodem – wedle gustu, mogą również stanowić bazę do koktajli


kiszonki to sposób na odporność dla dziecikiszonki to sposób na odporność dla dziecikiszonki to sposób na odporność dla dzieci

Zdjęcia: Aleksandra Wyżga

Autor: Dorota Szwajka

Mama Hani i Helenki, wielbicielka wiejskiego rytmu życia, w którym zresztą zamieszkuję. Pasjonuję się wszystkim, co daje nam natura, szkoli się i stale poszerza swoją wiedzę w zakresie odporności, wzmacniania ciała ….i ducha. Od 12 jest nauczycielką języka angielskiego, od niedawna założycielką własnej szkoły językowej Oh! English w Lubinie. Jako mama montessoriańskich dzieci wdraża i pielęgnuję metodę holistyczną w procesie uczenia języka obcego u dzieci. W tym wszystkim w sumie widzi swoją jedną spójną całość.

Zajrzyj do świata Doroty – KLIKNIJ TU.

 

Zapisz się na newsletter

No.9 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.