Jesień jeszcze dogadza nam ciepłymi promieniami słońca i pozwala cieszyć się lekkością własnego ciała. Jednak lada chwila, lada moment nadejdą zimne dni, mroźne wieczory, które będziemy spędzać pod kocem z gorącą herbatą w ręku i czymś słodkim pod ręką. Warto więc mieć coś zawsze w zanadrzu – polecamy więc tą orkiszową tartę z niewielką ilością cukru, a jednak słodką, z aromatem kawy, który sprawia, że smak ten pozostaje w naszych zmysłach na długo.

tarta orkiszowa

Tarta orkiszowa

1,5 szklanki mąki orkiszowej

0,5 szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby)

2 łyżki masła klarowanego

¼ szklanki mleka roślinnego

¼ szklanki mocnego naparu z kawy

2 łyżki cukru trzcinowego

5 słodkich gruszek

Przygotowanie

Masło klarowane rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy. Wszystkie składniki na tartę zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną. Wkładamy do lodówki. Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki,  a te na cienkie plastry. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na większy rozmiar niż nasza forma, wykładamy na nią gruszki, przykrywamy boki ciastem. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

tarta orkiszowa_1

Przepis/Zdjęcia: Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

No.10 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.