Tarta orkiszowa, łap przepis!
Jesień jeszcze dogadza nam ciepłymi promieniami słońca i pozwala cieszyć się lekkością własnego ciała. Jednak lada chwila, lada moment nadejdą zimne dni, mroźne wieczory, które będziemy spędzać pod kocem z gorącą herbatą w ręku i czymś słodkim pod ręką. Warto więc mieć coś zawsze w zanadrzu – polecamy więc tą orkiszową tarte z niewielką ilością cukru, a jednak słodką, z aromatem kawy, który sprawia, że smak ten pozostaje w naszych zmysłach na długo. Taki jest przepis na tarte orkiszową, to moje ulubione comfy food gdy jesteśmy w domu sami, lub gdy spodziewam się w domu gości. Uwielbiam chrupiące ciasto w połączeniu ze słodyczą i kruchością jabłek. Tarta orkiszowa moja ulubione nie tylko jesienią.
Tarta orkiszowa
1,5 szklanki mąki orkiszowej
0,5 szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby)
2 łyżki masła klarowanego
¼ szklanki mleka roślinnego
¼ szklanki mocnego naparu z kawy
2 łyżki cukru trzcinowego
5 słodkich gruszek
Przygotowanie tarty orkiszowej
Masło klarowane rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy. Wszystkie składniki na tartę zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną. Wkładamy do lodówki. Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki, a te na cienkie plastry. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na większy rozmiar niż nasza forma, wykładamy na nią gruszki, przykrywamy boki ciastem. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Przepis/Zdjęcia: Ewelina Szkutnik
Jeśli szukasz pysznych przepisów na dania dla całej rodziny, koniecznie zajrzyj do naszego działu SMAKI – KLIKNIJ TU.