7 POMYSŁÓW JAK PRZYGOTOWAĆ WARZYWA, ABY SMAKOWAŁY DZIECIOM

Dzieci często nie są z warzywami za pan brat i jedzą je niechętnie. Problem ten jest złożony i ma różne przyczyny, które warto znaleźć i małymi krokami eliminować. Warto również przygotowywać warzywa tak, aby były bardziej atrakcyjne dla małego smakosza. Oto kilka pomysłów jak przygotować warzywa, aby smakowały dzieciom.

***

1/ Zrób zupę krem i podaj ją z grzankami. Dzieci lubią chrupiące dodatki. Zamiast grzanek można zrobić krakersy z ziaren albo domowy popcorn.

2/ Dzieci lubią pulpety, spróbuj zatem przygotować takie z soczewicą i warzywami, koniecznie z sosem pomidorowym.

3/ Dzieci uwielbiają lody, warto zrobić je zatem w domu i dodać do nich warzywa. Zrób koktajl warzywno-owocowy i zamroź go w specjalnych foremkach do lodów, czy kubeczkach po jogurcie.

4/ Dzieci lubią naleśniki, zatem do ciasta naleśnikowego dodaj buraka, dynię lub szpinak. Ciasto uzyska zaskakujący kolor i dodatkowe wartości odżywcze.

5/ Dzieci lubią też placki, dlatego warto robić je z dodatkiem warzyw. Pyszne będą placki jabłkowo-dyniowe albo ziemniaczano-szpinakowe.

6/ Spróbuj przygotować warzywne pasty do chleba i zrobić z nich kolorowe kanapki. Niech dziecko samo wybierze sobie dodatki.

7/ Dzieli uwielbiają frytki, spróbuj przygotować je w domu z marchewki, buraka albo batata.

Od dietetyka:

Dlaczego w diecie dzieci powinny znaleźć się warzywa?

Warzywa w diecie dziecka ale także osób dorosłych to źródło witamin, soli mineralnych, błonnika, antyoksydantów, flawonoidów i innych fitozwiązków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie ich każdego dnia w odpowiedniej ilości zapobiega chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i nadciśnieniu oraz nadwadze i otyłości. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, wzmacnia go, dzięki czemu dziecko choruje rzadziej łagodniej.

Menu dla dzieci

ŚNIADANIE: OWSIANKA Z DYNIĄ

Składniki:

1 szklanka zwykłych płatków owsianych

1 szklanka purée z pieczonej dyni

2 dojrzałe słodkie gruszki

½ łyżeczki kardamonu

¾ szklanki mleka roślinnego

1 szklanka wody

Do podania: maliny płatki migdałowe

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać mlekiem i wodą i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płatki zmiękną i powstanie gęsta owsianka.

2. W międzyczasie zmiksować za pomocą blendera purée z dyni z obranymi i pokrojonymi w kostkę gruszkami i dodać do rondelka z gotową owsianką.

3. Dodać kardamon, wymieszać i zdjąć z ognia.

4. Przełożyć do miseczek, udekorować malinami, płatkami migdałowymi lub innymi ulubionymi orzechami.


Menu dla dzieciOBIAD: PULPETY Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI 

Składniki:

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryka

½ szklanki mrożonego groszku

garść szpinaku baby

1/3 szklanki zielonej soczewicy

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

1.–2 łyżeczki przyprawy curry

sól

2–3 łyżki mąki jaglanej

(zmielone płatki jaglane) lub mąki kukurydzianej

oliwa extra vergine

Przygotowanie:

1.Kaszę jaglaną przepłukać I zalać 1 szklanką wrzątku, ugotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (kasza ma wchłonąć cały płyn). Wystudzić.

2. W międzyczasie ugotować soczewicę. Przepłukać ją, a następnie zalać 2 szklankami wrzątku i gotować do miękkości. Na końcu posolić.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po około 5 minutach dodać jeszcze groszek. Smażyć do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

5. Kaszę i soczewicę włożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę.

6. Dodać podsmażone warzywa i zmiksować raz jeszcze, ale już nie na gładko. Na koniec dodać posiekany drobno szpinak, make jaglaną, curry i sól.

7. Całość dokładnie wymieszać dłonią.

8. Formować klopsy wielkości orzecha włoskiego, delikatnie natłuścić je z wierzchu oliwą i kłaść na blachę wyłożoną pergaminem.

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut

10. Podać z sosem pomidorowym, pieczonymi ziemniakami I surówką.


Menu dla dzieciKOLACJA: KOLOROWE KANAPKI Z BURACZANYM HUMMUSEM

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej fasoli

1 mały upieczony burak

1 płaska łyżka jasnej tahini

1 mały ząbek czosnku

3-4 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki lodowatej wody

szczypta mielonego kuminu

sól

Do podania: razowe pieczywo

papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek, świeży szpinak lub sałata

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką pastę.

2. Posmarować nią kromki razowego pieczywa, a na wierzchu ułożyć dowolne warzywa.


Przepis na hummus i pulpety pochodzą z książki “Więcej warzyw na talerzu”.

Autorka: Magda Gembacka – https://ammniam.pl/

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ