Dzieci często nie są z warzywami za pan brat i jedzą je niechętnie. Problem ten jest złożony i ma różne przyczyny, które warto znaleźć i małymi krokami eliminować. Warto również przygotowywać warzywa tak, aby były bardziej atrakcyjne dla małego smakosza. Oto kilka pomysłów jak przygotować warzywa, aby smakowały dzieciom.
***
1/ Zrób zupę krem i podaj ją z grzankami. Dzieci lubią chrupiące dodatki. Zamiast grzanek można zrobić krakersy z ziaren albo domowy popcorn.
2/ Dzieci lubią pulpety, spróbuj zatem przygotować takie z soczewicą i warzywami, koniecznie z sosem pomidorowym.
3/ Dzieci uwielbiają lody, warto zrobić je zatem w domu i dodać do nich warzywa. Zrób koktajl warzywno-owocowy i zamroź go w specjalnych foremkach do lodów, czy kubeczkach po jogurcie.
4/ Dzieci lubią naleśniki, zatem do ciasta naleśnikowego dodaj buraka, dynię lub szpinak. Ciasto uzyska zaskakujący kolor i dodatkowe wartości odżywcze.
5/ Dzieci lubią też placki, dlatego warto robić je z dodatkiem warzyw. Pyszne będą placki jabłkowo-dyniowe albo ziemniaczano-szpinakowe.
6/ Spróbuj przygotować warzywne pasty do chleba i zrobić z nich kolorowe kanapki. Niech dziecko samo wybierze sobie dodatki.
7/ Dzieli uwielbiają frytki, spróbuj przygotować je w domu z marchewki, buraka albo batata.
Od dietetyka:
Dlaczego w diecie dzieci powinny znaleźć się warzywa?
Warzywa w diecie dziecka ale także osób dorosłych to źródło witamin, soli mineralnych, błonnika, antyoksydantów, flawonoidów i innych fitozwiązków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie ich każdego dnia w odpowiedniej ilości zapobiega chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i nadciśnieniu oraz nadwadze i otyłości. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, wzmacnia go, dzięki czemu dziecko choruje rzadziej łagodniej.
ŚNIADANIE: OWSIANKA Z DYNIĄ
Składniki:
1 szklanka zwykłych płatków owsianych
1 szklanka purée z pieczonej dyni
2 dojrzałe słodkie gruszki
½ łyżeczki kardamonu
¾ szklanki mleka roślinnego
1 szklanka wody
Do podania: maliny płatki migdałowe
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać mlekiem i wodą i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płatki zmiękną i powstanie gęsta owsianka.
2. W międzyczasie zmiksować za pomocą blendera purée z dyni z obranymi i pokrojonymi w kostkę gruszkami i dodać do rondelka z gotową owsianką.
3. Dodać kardamon, wymieszać i zdjąć z ognia.
4. Przełożyć do miseczek, udekorować malinami, płatkami migdałowymi lub innymi ulubionymi orzechami.
OBIAD: PULPETY Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
½ szklanki mrożonego groszku
garść szpinaku baby
1/3 szklanki zielonej soczewicy
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1.–2 łyżeczki przyprawy curry
sól
2–3 łyżki mąki jaglanej
(zmielone płatki jaglane) lub mąki kukurydzianej
oliwa extra vergine
Przygotowanie:
1.Kaszę jaglaną przepłukać I zalać 1 szklanką wrzątku, ugotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (kasza ma wchłonąć cały płyn). Wystudzić.
2. W międzyczasie ugotować soczewicę. Przepłukać ją, a następnie zalać 2 szklankami wrzątku i gotować do miękkości. Na końcu posolić.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po około 5 minutach dodać jeszcze groszek. Smażyć do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
5. Kaszę i soczewicę włożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę.
6. Dodać podsmażone warzywa i zmiksować raz jeszcze, ale już nie na gładko. Na koniec dodać posiekany drobno szpinak, make jaglaną, curry i sól.
7. Całość dokładnie wymieszać dłonią.
8. Formować klopsy wielkości orzecha włoskiego, delikatnie natłuścić je z wierzchu oliwą i kłaść na blachę wyłożoną pergaminem.
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut
10. Podać z sosem pomidorowym, pieczonymi ziemniakami I surówką.
KOLACJA: KOLOROWE KANAPKI Z BURACZANYM HUMMUSEM
Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
1 mały upieczony burak
1 płaska łyżka jasnej tahini
1 mały ząbek czosnku
3-4 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki lodowatej wody
szczypta mielonego kuminu
sól
Do podania: razowe pieczywo
papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek, świeży szpinak lub sałata
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką pastę.
2. Posmarować nią kromki razowego pieczywa, a na wierzchu ułożyć dowolne warzywa.
Przepis na hummus i pulpety pochodzą z książki “Więcej warzyw na talerzu”.
Autorka: Magda Gembacka – https://ammniam.pl/