Dzieci często nie są z warzywami za pan brat i jedzą je niechętnie. Problem ten jest złożony i ma różne przyczyny, które warto znaleźć i małymi krokami eliminować. Warto również przygotowywać warzywa tak, aby były bardziej atrakcyjne dla małego smakosza. Oto kilka pomysłów jak przygotować warzywa, aby smakowały dzieciom.

***

1/ Zrób zupę krem i podaj ją z grzankami. Dzieci lubią chrupiące dodatki. Zamiast grzanek można zrobić krakersy z ziaren albo domowy popcorn.

2/ Dzieci lubią pulpety, spróbuj zatem przygotować takie z soczewicą i warzywami, koniecznie z sosem pomidorowym.

3/ Dzieci uwielbiają lody, warto zrobić je zatem w domu i dodać do nich warzywa. Zrób koktajl warzywno-owocowy i zamroź go w specjalnych foremkach do lodów, czy kubeczkach po jogurcie.

4/ Dzieci lubią naleśniki, zatem do ciasta naleśnikowego dodaj buraka, dynię lub szpinak. Ciasto uzyska zaskakujący kolor i dodatkowe wartości odżywcze.

5/ Dzieci lubią też placki, dlatego warto robić je z dodatkiem warzyw. Pyszne będą placki jabłkowo-dyniowe albo ziemniaczano-szpinakowe.

6/ Spróbuj przygotować warzywne pasty do chleba i zrobić z nich kolorowe kanapki. Niech dziecko samo wybierze sobie dodatki.

7/ Dzieli uwielbiają frytki, spróbuj przygotować je w domu z marchewki, buraka albo batata.

Od dietetyka:

Dlaczego w diecie dzieci powinny znaleźć się warzywa?

Warzywa w diecie dziecka ale także osób dorosłych to źródło witamin, soli mineralnych, błonnika, antyoksydantów, flawonoidów i innych fitozwiązków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie ich każdego dnia w odpowiedniej ilości zapobiega chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i nadciśnieniu oraz nadwadze i otyłości. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, wzmacnia go, dzięki czemu dziecko choruje rzadziej łagodniej.

Menu dla dzieci

ŚNIADANIE: OWSIANKA Z DYNIĄ

Składniki:

1 szklanka zwykłych płatków owsianych

1 szklanka purée z pieczonej dyni

2 dojrzałe słodkie gruszki

½ łyżeczki kardamonu

¾ szklanki mleka roślinnego

1 szklanka wody

Do podania: maliny płatki migdałowe

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać mlekiem i wodą i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płatki zmiękną i powstanie gęsta owsianka.

2. W międzyczasie zmiksować za pomocą blendera purée z dyni z obranymi i pokrojonymi w kostkę gruszkami i dodać do rondelka z gotową owsianką.

3. Dodać kardamon, wymieszać i zdjąć z ognia.

4. Przełożyć do miseczek, udekorować malinami, płatkami migdałowymi lub innymi ulubionymi orzechami.


Menu dla dzieciOBIAD: PULPETY Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI 

Składniki:

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryka

½ szklanki mrożonego groszku

garść szpinaku baby

1/3 szklanki zielonej soczewicy

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

1.–2 łyżeczki przyprawy curry

sól

2–3 łyżki mąki jaglanej

(zmielone płatki jaglane) lub mąki kukurydzianej

oliwa extra vergine

Przygotowanie:

1.Kaszę jaglaną przepłukać I zalać 1 szklanką wrzątku, ugotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (kasza ma wchłonąć cały płyn). Wystudzić.

2. W międzyczasie ugotować soczewicę. Przepłukać ją, a następnie zalać 2 szklankami wrzątku i gotować do miękkości. Na końcu posolić.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po około 5 minutach dodać jeszcze groszek. Smażyć do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

5. Kaszę i soczewicę włożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę.

6. Dodać podsmażone warzywa i zmiksować raz jeszcze, ale już nie na gładko. Na koniec dodać posiekany drobno szpinak, make jaglaną, curry i sól.

7. Całość dokładnie wymieszać dłonią.

8. Formować klopsy wielkości orzecha włoskiego, delikatnie natłuścić je z wierzchu oliwą i kłaść na blachę wyłożoną pergaminem.

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut

10. Podać z sosem pomidorowym, pieczonymi ziemniakami I surówką.


Menu dla dzieciKOLACJA: KOLOROWE KANAPKI Z BURACZANYM HUMMUSEM

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej fasoli

1 mały upieczony burak

1 płaska łyżka jasnej tahini

1 mały ząbek czosnku

3-4 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki lodowatej wody

szczypta mielonego kuminu

sól

Do podania: razowe pieczywo

papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek, świeży szpinak lub sałata

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką pastę.

2. Posmarować nią kromki razowego pieczywa, a na wierzchu ułożyć dowolne warzywa.


Przepis na hummus i pulpety pochodzą z książki “Więcej warzyw na talerzu”.

Autorka: Magda Gembacka – https://ammniam.pl/

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.