Przepis na świąteczne pierniczki to podstawa aromatu świąt. Ewelina zdradziłam nam swój, przetestowany przez nas już wiele razy. Sprawdź, czy i Ty go pokochasz?

SKLEP
Przepis na święteczne pierniczki, masz ochotę na te nieziemskie, ropływające się w ustach?
Wielki krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Ich zapach już czuć w powietrzu. Pomarańcze z goździkami roznoszą piękny aromat, świerkowe gałązki i piękne wieńce pachną niepowtarzalnie i wyjątkowo. Właśnie o tej porze roku zapach pierników, pierniczków i innych korzennych wypieków sprawia, że magia tych świąt działa! W te święta gasną wszelkie spory, ludzkie serca ogrzewają się mimo mrozu za oknami, a radość z obdarowywania jest większa niż zazwyczaj. Warto więc ze wspólnych, rodzinnych wypieków stworzyć piękne podarki dla bliskich, które na pewno zaskoczą i ucieszą! Dzielmy się więc tym co najlepsze w te święta – zapachami i ciepłem w naszych sercach!
Poznaj nasz ulubiony przepis na pierniczki świąteczne

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
AUTOR: Ewelina Szkutnik
NA OK. 70 PIERNICZKÓW
SKŁADNIKI
300-350 g mąki
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
170 g masła klarowanego
2 łyżki przyprawy do piernika (lub własnej mieszanki cynamon, kardamon, imbir)
1 łyżeczka kakao
150 – 200 g cukru
3 łyżki miodu
1 jajko
1 żółtko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę, sodę i sól łączymy w jednej misce.
- Masło rozpuszczamy, podgrzewamy, łączymy z przyprawą, kakao, cukrem i miodem. Mieszamy do połączenia.
- Dodajemy jajka i łączymy masę z mąką. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Nie przejmuje się jeśli jest trochę klejące.
- Wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc.
- Rozwałkowujemy ciasto na ok 0,5 mm posypując mąką. Wycinamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 6-8 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu dekorujemy.
LUKIER
1 szklanka cukru pudru
1 białko
ewentualnie barwniki spożywcze w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Białko roztrzepujemy razem z cukrem pudrem. Lukier ma wyjść dość gęsty, więc w razie potrzeby dosypujemy cukier puder. Jeśli chcemy dodać barwników rozkładamy lukier do miseczek i dosypujemy odrobinę barwnika. Wystarczy niewielka szczypta by zabarwić lukier.
- Dekorujemy najlepiej tutką zrobioną z papieru do pieczenia, woreczkiem z odciętą końcówką lub specjalnym rękawem.
- Tak pięknie udekorowane pierniki zapakujmy w celofan lub włóżmy do słoika razem z gałązką świerkową, orzechami, suszonymi owocami, ziarnami kawy i laskami cynamonu. Będzie to wspaniały, pachnący podarunek dla bliskich!


