Przepis na świąteczne pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki to podstawa aromatu świąt. Ewelina zdradziłam nam swój, przetestowany przez nas już wiele razy. Sprawdź, czy i Ty go pokochasz?

przepis na świąteczne pierniczki

SKLEP

Przepis na święteczne pierniczki, masz ochotę na te nieziemskie, ropływające się w ustach?

Wielki krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Ich zapach już czuć w powietrzu. Pomarańcze z goździkami roznoszą piękny aromat, świerkowe gałązki i piękne wieńce pachną niepowtarzalnie i wyjątkowo. Właśnie o tej porze roku zapach pierników, pierniczków i innych korzennych wypieków sprawia, że magia tych świąt działa! W te święta gasną wszelkie spory, ludzkie serca ogrzewają się mimo mrozu za oknami, a radość z obdarowywania jest większa niż zazwyczaj. Warto więc ze wspólnych, rodzinnych wypieków stworzyć piękne podarki dla bliskich, które na pewno zaskoczą i ucieszą! Dzielmy się więc tym co najlepsze w te święta – zapachami i ciepłem w naszych sercach!

Poznaj nasz ulubiony przepis na pierniczki świąteczne

przepis na pierniczki świąteczne

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

AUTOR: Ewelina Szkutnik

NA OK. 70 PIERNICZKÓW

SKŁADNIKI

300-350 g  mąki

2 łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

170 g masła klarowanego

2 łyżki przyprawy do piernika (lub własnej mieszanki cynamon, kardamon, imbir)

1 łyżeczka kakao

150 – 200 g cukru

3 łyżki miodu

1 jajko

1 żółtko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę, sodę i sól łączymy w jednej misce.
  2. Masło rozpuszczamy, podgrzewamy, łączymy z przyprawą, kakao, cukrem i miodem. Mieszamy do połączenia.
  3. Dodajemy jajka i łączymy masę z mąką. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Nie przejmuje się jeśli jest trochę klejące.
  4. Wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na ok 0,5 mm posypując mąką. Wycinamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 6-8 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu dekorujemy.

LUKIER

1 szklanka cukru pudru

1 białko

ewentualnie barwniki spożywcze w proszku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Białko roztrzepujemy razem z cukrem pudrem. Lukier ma wyjść dość gęsty, więc w razie potrzeby dosypujemy cukier puder. Jeśli chcemy dodać barwników rozkładamy lukier do miseczek i dosypujemy odrobinę barwnika. Wystarczy niewielka szczypta by zabarwić lukier.
  2. Dekorujemy najlepiej tutką zrobioną z papieru do pieczenia, woreczkiem z odciętą końcówką lub specjalnym rękawem.
  3. Tak pięknie udekorowane pierniki zapakujmy w celofan lub włóżmy do słoika razem z gałązką świerkową, orzechami, suszonymi owocami, ziarnami kawy i laskami cynamonu. Będzie to wspaniały, pachnący podarunek dla bliskich!
przepis na pierniczki świąteczne
przepis na świąteczne pierniczki
przepis na pierniczki świąteczne

podobne artykuły

magazyn dla mamy

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.