Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje energię do działania, poprawia koncentrację oraz chroni przed chorobami układu pokarmowego. Śniadanie powinno być zjedzone do godziny po przebudzeniu. Niestety w dzisiejszym zabieganym, gnającym w ekspresowym tempie do przodu świecie, posiłek ten jest przez wiele osób lekceważony, zastępowany kawą, przekąską lub w ogóle niespożywany.

Złe nawyki żywieniowe bardzo szybko przejmują dzieci, a dziecko nie może rozpoczynać dnia, od słodkich przekąsek, chipsów czy kolorowych napojów. Brak prawidłowych nawyków żywieniowych jest jedną z podstawowych przyczyn nadwagi i otyłości, która w naszym kraju wzrasta w zastraszającym tempie również wśród dzieci i młodzieży.

Nawyk spożywania śniadanie przed wyjściem z domu można u siebie wyrobić. Dlatego dla osób, nie mających czasu na przygotowywanie kanapek lub owsianki, a także szukających nowych smaków, proponuję „wyzwanie – śniadanie” – 10 prostych, pożywnych koktajli, które pozwolą z dużą dawką energii rozpocząć dzień, a których podstawą są płatki owsiane górskie, płatki jaglane lub ugotowana kasza jaglana. Bazę z kaszy można przygotować w wolnej chwili, w większej ilości i przechowywać 3-4 dni w lodówce. Przygotowanie koktajlu zajmuje kilka minut, a można zabrać go na drogę zamiast kubka z kawą.

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 średniego mango, 1 mały banan lub 1/2 dużego, 2 daktyle, 1 łyżeczka płatków migdałowych, 200 ml mleka krowiego 2% lub dowolnego mleka roślinnego.

Wszystkie składniki umieścić w wyższym naczyniu i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki płatków owsianych, 1 mały banan lub 1/2 dużego, 2 daktyle, 1 łyżeczka płatków migdałowych lub 1/4 małego awokado, garść malin mrożonych lub świeżych, 200 ml mleka krowiego 2% lub dowolnego mleka roślinnego.

W wysokim naczyniu płatki owsiane zalać 4 łyżkami wody na kilka minut, w tym czasie przygotować pozostałe składniki, żeby koktajl nie był za zimny maliny powinny być rozmrożone, jeśli używamy mrożonki. Do płatków dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki płatków jaglanych, 1/2 banana, garść szpinaku, 1/4 awokado, 1/2 jabłka, 2 daktyle, 200 ml mleka krowiego 2% lub dowolnego mleka roślinnego.

W wysokim naczyniu płatki jaglane zalać 4 łyżkami wody na kilka minut, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Do płatków dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 3 plastry świeżego ananasa, 1/2 banana, 2 daktyle, 1/2 jabłka, 1 płaska łyżeczka siemienia lnianego, 200 ml mleka krowiego 2% lub dowolnego mleka roślinnego.

Wszystkie składniki umieścić w wyższym naczyniu i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki płatków owsianych,  1/2 banana, garść truskawek mrożonych lub świeżych, 2 daktyle,
1 łyżeczka owoców goji, 200 ml mleka krowiego 2% lub dowolnego mleka roślinnego.

W wysokim naczyniu płatki owsiane oraz owoce goji zalać 4 łyżkami wody na kilka minut, w tym czasie przygotować pozostałe składniki, żeby koktajl nie był za zimny truskawki powinny być rozmrożone, jeśli używamy mrożonki. Do płatków dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki płatków jaglanych, 1 banan, 2 daktyle, 1 łyżeczka nasion chia, 100 ml mleka kokosowego.

W wysokim naczyniu płatki jaglane zalać 4 łyżkami wody na kilka minut, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Do płatków dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 banan, 2 daktyle, 1/4 awokado,1 łyżeczka płatków migdałowych, 1 łyżeczka kakao, 200 ml mleka krowiego 2% lub dowolnego mleka roślinnego.

Wszystkie składniki umieścić w wyższym naczyniu i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki płatków owsianych,  1 mniejszy banan, 1 kiwi, garść jarmużu (same liście bez łodyżek),
2 daktyle, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 200 ml mleka krowiego 2% lub dowolnego mleka roślinnego.

W wysokim naczyniu płatki owsiane oraz siemię lniane zalać 4 łyżkami wody na kilka minut,
w tym czasie przygotować pozostałe składniki, żeby koktajl nie był za zimny truskawki powinny być rozmrożone, jeśli używamy mrożonki. Do płatków dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki płatków jaglanych, 1 mały banan lub 1/2 dużego, 2 daktyle, 1 łyżeczka nasion chia, garść malin świeżych lub mrożonych, 2.

W wysokim naczyniu płatki jaglane zalać 4 łyżkami wody na kilka minut, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. Do płatków dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2  banana, 2 daktyle, 1/2 jabłka i 1/2 gruszki, 1 łyżeczka płatków migdałowych, 200 ml mleka krowiego 2% lub dowolnego mleka roślinnego.

Wszystkie składniki umieścić w wyższym naczyniu i zmiksować tylko do czasu uzyskania jednolitej masy.


Autor: Ewa Konkol

Zdjęcia: Designed by Freepik

Zapisz się na newsletter

No.9 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.