W tym ociekającym nowoczesnością świecie zróbmy marynaty w ultranowoczesny sposób. Wyjdźmy z ciemnej spiżarni i zaskoczmy siebie odkryciem nowych połączeń smakowych. Domowe ultraprzetwory czas zacząć!

***

Marynowane gruszki

MARYNOWANE GRUSZKI

Składniki:

2½ kg niedojrzałych, twardych gruszek

¾ szklanki octu spirytusowego 10%

1½ szklanki wody

1 czubata łyżka cukru

1 łyżeczka goździków

Wykonanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i goździkami. Do wrzącej marynaty wrzucamy gruszki i gotujemy całość na średnim ogniu przez 5 minut. Gorące gruszki wkładamy do słoików, zalewamy zalewą, szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.