W tym ociekającym nowoczesnością świecie zróbmy marynaty w ultranowoczesny sposób. Wyjdźmy z ciemnej spiżarni i zaskoczmy siebie odkryciem nowych połączeń smakowych. Domowe ultraprzetwory czas zacząć!
***
MARYNOWANE GRUSZKI
Składniki:
2½ kg niedojrzałych, twardych gruszek
¾ szklanki octu spirytusowego 10%
1½ szklanki wody
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka goździków
Wykonanie:
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i goździkami. Do wrzącej marynaty wrzucamy gruszki i gotujemy całość na średnim ogniu przez 5 minut. Gorące gruszki wkładamy do słoików, zalewamy zalewą, szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art