W tym ociekającym nowoczesnością świecie zróbmy marynaty w ultranowoczesny sposób. Wyjdźmy z ciemnej spiżarni i zaskoczmy siebie odkryciem nowych połączeń smakowych. Domowe ultraprzetwory czas zacząć!

***Marynowany kurczak

NÓŻKI W MARYNACIE PIECZONE Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI

Składniki:

1 kg nóżek z kurczaka

4 ząbki czosnku

3 łyżki musztardy dijon

3 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

½ szklanki orzechów włoskich

5 marynowanych gruszek

sól

pieprz

Wykonanie:

Dokładnie mieszamy przeciśnięty czosnek, musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Polewamy marynatą mięso, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i równomiernie układamy na nim pokrojone gruszki i orzechy. Wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 190°C przez ok. 60-70 minut (do zarumienienia skórki).


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.