W tym ociekającym nowoczesnością świecie zróbmy marynaty w ultranowoczesny sposób. Wyjdźmy z ciemnej spiżarni i zaskoczmy siebie odkryciem nowych połączeń smakowych. Domowe ultraprzetwory czas zacząć!
***
NÓŻKI W MARYNACIE PIECZONE Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI
Składniki:
1 kg nóżek z kurczaka
4 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy dijon
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
½ szklanki orzechów włoskich
5 marynowanych gruszek
sól
pieprz
Wykonanie:
Dokładnie mieszamy przeciśnięty czosnek, musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Polewamy marynatą mięso, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i równomiernie układamy na nim pokrojone gruszki i orzechy. Wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 190°C przez ok. 60-70 minut (do zarumienienia skórki).
Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art