Sezon pomidorowy w pełni, a dyniowy zaczyna nabierać tempa. Dlaczego więc nie połączyć tych obu wspaniałych i zdrowych warzyw w jedno – zupę krem ? Takie połączenia dają efekty lepsze niż moglibyśmy się spodziewać. Zupa jest niesamowicie aromatyczna, delikatna w swej ostrości i połechta każde podniebienie. Uwieńczona mozzarellą i bazylią karmi nas już od pierwszego spojrzenia. Nie zastanawiajcie się więc ani chwili, wybierzcie się na stragan po pięknie pachnące pomidory i pękającą dynię i przygotujcie sobie wyśmienitą kolację.

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORKÓW I DYNI

/Ewelina Szkutnik/

Składniki na 4 porcje:

1 dynia hokkaido

500 g pomidorków koktajlowych

oliwa z oliwek

0,5 litra wody lub bulionu

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Przygotowanie:

Dynię kroimy na ćwiartki i wydrążamy pestki. Obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i układamy na niej dynię i pomidorki. Skrapiamy warzywa oliwą i posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 30-40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie pomidorki obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, posypujemy szczyptą i soli i podsmażamy, po chwili dodajemy czosnek smażymy jeszcze minutę co chwilę mieszając. Dodajemy upieczone warzywa, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z plasterkami mozzarelli i bazylią. Smacznego!

DSC_0231 DSC_0239

Zapisz się na newsletter

No.9 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.