Zupa krem, aksamitna, rozpuszczająca się w ustach. Zimą ogrzewa, wiosną dodaje energii. Zupa krem to mój ulubiony styl. Posypuję ją orzechami, grzankami lub świeżymi kiełkami. Do kremu z pomidorów lubię dodać ser, który potem świetnie się ciągnie.
Zupa krem to także świetna alternatywa dla dzieci do klasycznych zup, a Ty lubisz?
Sezon pomidorowy w pełni, a dyniowy zaczyna nabierać tempa. Dlaczego więc nie połączyć tych obu wspaniałych i zdrowych warzyw w jedno – zupę krem ? Takie połączenia dają efekty lepsze niż moglibyśmy się spodziewać. Zupa jest niesamowicie aromatyczna, delikatna w swej ostrości i połechta każde podniebienie. Uwieńczona mozzarellą i bazylią karmi nas już od pierwszego spojrzenia. Nie zastanawiajcie się więc ani chwili, wybierzcie się na stragan po pięknie pachnące pomidory i pękającą dynię i przygotujcie sobie wyśmienitą kolację.
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORKÓW I DYNI
/Ewelina Szkutnik/
Składniki na 4 porcje:
1 dynia hokkaido
500 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
0,5 litra wody lub bulionu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Dynię kroimy na ćwiartki i wydrążamy pestki. Obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i układamy na niej dynię i pomidorki. Skrapiamy warzywa oliwą i posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 30-40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie pomidorki obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, posypujemy szczyptą i soli i podsmażamy, po chwili dodajemy czosnek smażymy jeszcze minutę co chwilę mieszając. Dodajemy upieczone warzywa, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z plasterkami mozzarelli i bazylią. Smacznego!