Od dłuższego czasu obserwujemy w Polsce ogromną modę na gotowanie. Programy kulinarne pojawiły się już na niemal wszystkich kanałach, półki sklepowe uginają się od książek kucharskich, a kucharze stają się celebrytami.

Skąd się bierze ta szalona popularność pichcenia?

Polacy, jako jeden z najbardziej zapracowanych narodów świata, zaczynają powoli odkrywać uroki „czasu wolnego”. Małymi krokami odchodzi w zapomnienie kult braku czasu i wiecznej gotowości do pracy. Zaczynamy zauważać, że to, co naprawdę jest w życiu ważne wydarza się raczej poza pracą i tym, co z nią związane. Wraz z docenianiem wolnego czasu, przychodzi też coraz większa świadomość pasji i zainteresowań. Odnajdujemy wśród bogactwa współczesnej kultury to, co daje nam radość i szczęście.

Coś, co wyzwala kreatywną energię, pozwala się zrelaksować i jednocześnie – uszczęśliwia naszą rodzinę i przyjaciół.

Pasjonaci gotowania podkreślają, że to, co jest dla nich najbardziej wyzwalające, to możliwość uwolnienia zasobów kreatywności, które są w nich ukryte. W monotonnej często pracy wykonujemy odtwórcze, pozbawione pasji zadania. Powtarzalność codziennych obowiązków prowadzi do znużenia i zniechęcenia. W obliczu takiego kryzysu staje prawie każdy z nas. Wtedy właśnie niezastąpioną pomocą jest dla nas nasza pasja. Gotowanie świetnie sprawdza się w roli „odskoczni” od takich właśnie nudnych i monotonnych, codziennych aktywności. Nieograniczona ilość składników, przepisów i form kulinarnych, z którymi możemy obcować, pokazuje nam nowy, oryginalny i ciekawy świat. Taki, którego często nam brakuje w codziennej bieganinie. A bez wątpienia każdy z nas potrzebuje czegoś, co pozwoli mu realizować swoje umiejętności i rozwijać zainteresowania. Gotowanie wyzwala. Pozwala spojrzeć na życie inaczej, nietuzinkowo. Wypuszczając na świat drzemiącą w nas kreatywną energię, uczymy się panować nad swoimi pomysłami, doceniać wytwory własnych rąk i wzmacniamy poczucie własnej wartości. Sukcesy w kuchni przekładają się na lepsze samopoczucie i docenianie samych siebie w codziennych obowiązkach i zadaniach.

GRAFIKA GOTUJEMY

Nie do przecenienia jest jeszcze jeden aspekt kucharzenia. To, co uwielbiają pasjonaci gotowania, profesjonalni kucharze i niedzielni cukiernicy – dawanie radości i zadowolenia innym ludziom. W gotowaniu ujawnia się nasza potrzeba roztaczania opieki. To tutaj możemy pokazać, że na kimś nam zależy, że jesteśmy gotowi poświęcić swój wolny czas. Chęć podzielenia się smakołykami ze swoimi bliskimi to nic innego, jak zaspokajanie podstawowej potrzeby miłości i opieki.

Czy jest coś lepszego niż dawanie szczęście innym, samemu spełniając się i realizując swoje pasje?

Gotowanie to wspaniały pomysł dla ludzi zabieganych. Dla takich, którzy w ferworze codziennych, zawodowych zmagań zapominają o sobie i swoich bliskich. Na ratunek przychodzą wtedy książki kucharskie i drzemiące w nas pokłady kreatywności. Moda na gotowanie nie minie tak długo, jak długo będziemy darzyć naszych bliskich uczuciami. Ugotować pyszny obiad, upiec aromatyczne ciasto – to piękne, płynące prosto z serca podarunki. Pamiętajmy o tym również na święta.

Tekst: Katarzyna Sudoł

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.