To już końcówka lata, czas na finisz letnich przetworów. Zatem wykorzystaj jak najlepiej czas, marynuj co się da, aby potem jesienią delektować się smakiem i wspominać sierpniowe, ciepłe dni.
***
PODPŁOMYKI Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki na podpłomyki:
2 szklanki mąki
½ szklanki gorącej wody
½ łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
marynowana papryka
szpinak baby
ser pleśniowy złocisty
pistacje
crème fraîche
Wykonanie:
Podpłomyki: Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie, tak żeby uzyskać plastyczne ciasto. Dzielimy na kawałki i każdy kawałek dokładnie rozwałkowujemy. Otrzymane placuszki smażymy na rozgrzanej i suchej patelni bez dodatku tłuszczu, tak by powstały charakterystyczne pęcherzyki.
Złożenie: Na ciepłe podpłomyki kładziemy kilka liści szpinaku, pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę. Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami i delikatnie polewamy crème fraîche, którą możemy wykonać sami odpowiednio wcześniej. Wystarczy, że wymieszamy w słoiku 200 ml śmietanki 30% z 2 łyżkami maślanki i zostawimy zakręcony słoik w ciepłym miejscu na minimum 24 godziny, by całość zgęstniała. Po tym czasie wkładamy słoik do lodówki, przynajmniej na noc.
Podpłomyki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, złożone na pół z nadzieniem w środku.
Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art