To już końcówka lata, czas na finisz letnich przetworów. Zatem wykorzystaj jak najlepiej czas, marynuj co się da, aby potem jesienią delektować się smakiem i wspominać sierpniowe, ciepłe dni. 

***

Przepis na podpłomykiPODPŁOMYKI Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na podpłomyki:

2 szklanki mąki

½ szklanki gorącej wody

½ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

marynowana papryka

szpinak baby

ser pleśniowy złocisty

pistacje

crème fraîche

Wykonanie:

Podpłomyki: Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie, tak żeby uzyskać plastyczne ciasto. Dzielimy na kawałki i każdy kawałek dokładnie rozwałkowujemy. Otrzymane placuszki smażymy na rozgrzanej i suchej patelni bez dodatku tłuszczu, tak by powstały charakterystyczne pęcherzyki.

Złożenie: Na ciepłe podpłomyki kładziemy kilka liści szpinaku, pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę. Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami i delikatnie polewamy crème fraîche, którą możemy wykonać sami odpowiednio wcześniej. Wystarczy, że wymieszamy w słoiku 200 ml śmietanki 30% z 2 łyżkami maślanki i zostawimy zakręcony słoik w ciepłym miejscu na minimum 24 godziny, by całość zgęstniała. Po tym czasie wkładamy słoik do lodówki, przynajmniej na noc.

Podpłomyki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, złożone na pół z nadzieniem w środku.


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

Zapisz się na newsletter

No.9 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.